| De regels voor Brusselse uitbaters voldoen niet aan de Europese wetgeving.

Brussel houdt been stijf over strenge Airbnb-wetgeving

JP
© BRUZZ
05/11/2019

Volgens de Europese Commissie is de Brusselse Airbnb-wetgeving te streng. Ze heeft Brussel daarom begin dit jaar aangemaand haar wetgeving te herzien. Maar Brussel houdt het been stijf en is nog steeds in gesprek met de Commissie over een regeling. Dat is niet naar de zin van N-VA-parlementslid Matthias Vanden Borre. "Particulieren hebben niet de middelen om aan alle verplichtingen te voldoen."

In januari dit jaar stuurde de Europese Commissie een brief naar het Brussels Gewest waarin werd gedreigd met een inbreukprocedure. Een dergelijke procedure kan overheden verplichten Europese regelgeving alsnog uit te voeren.

De Brusselse logieswetgeving (de ordonnantie van 8 mei 2014) zou volgens de Europese Commissie te streng zijn. Die ordonnantie schrijft bijvoorbeeld voor dat alle Brusselse Airbnb-verhuurders een identificatielogo moeten plaatsen en zelf woonachtig moeten zijn in de door hem of haar verhuurde woning.

Volgens een expert van de Europese Commissie die Vanden Borre aanhaalt, zijn ten onrechte dezelfde regels van toepassing op zowel professionele hoteluitbaters als op non-professionele burgers die hun huis of appartement tijdelijk of gedeeltelijk willen verhuren.

Vanden Borre vraagt om een stand van zaken over de inbreukprocedure. In maart zei minister-president Rudi Vervoort (PS) immers dat het Brussels Gewest nog in gesprek was met de Europese Commissie. In mei heeft de administratie Economie en Werkgelegenheid samengezeten met de Europese Commissie, reageert Vervoort.

Fase van dialoog

Sinds die tijd wisselen het Brussels Gewest en de Europese Commissie informatie uit. Vandaag bevindt Brussel zich nog in de de 'precontentieuze fase', een fase van uitwisseling en dialoog met de Europese Commissie om de Brusselse wetgeving rond toeristische logies toe te lichten.

"Hier zijn ze het heel moeilijk aan het maken voor particulieren"

Matthias Vanden Borre (N-VA)

Mathias Vanden Borre N-VA installatie Brussels Parlement

De formele inbreukprocedure is volgens de minister-president nog niet ingegaan. "Het is belangrijk om de precontentieuze procedure een kans van slagen te geven," zegt Vervoort. "Het is ook om deze reden dat de Commissie zich van enige commentaar op de huidige procedure onthoudt. Wij nemen dezelfde houding aan."

Vechten tegen Airbnb

Vanden Borre vindt dat antwoord nietszeggend. "Geen commentaar geven is totaal ongepast. We moeten een debat aangaan over welke risico’s we lopen. Voor uitbaters van toeristische logies is het totaal onduidelijk. Een bevel van de Europese Commissie is niet zomaar iets. Het parlement moet hier ook in betrokken worden."

Hij betreurt ook dat de wetgeving in Brussel bijzonder streng is. "Particulieren hebben niet de middelen om aan alle verplichtingen te voldoen. Vlaanderen en Wallonie hebben ook speciale maatregelen en daar is bijvoorbeeld een meldingsplicht. Dat kan de overheid in Brussel ook doen. Maar ik ben tegen de strenge verplichtingen voor particulieren."

"Het Gewest en de stad zijn echt aan het vechten tegen Airbnb," sluit Vanden Borre af. "Ik denk ook aan de Airbnb-cel. Terwijl Brusselaars echt baat bij Airbnb hebben. Ik zeg niet dat er geen regels moeten zijn, er kan bijvoorbeeld een maximumaantal verhuurdagen worden ingesteld. Op die manier ga je speculatie tegen, maar hier zijn ze het heel moeilijk aan het maken voor particulieren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, airbnb, Rudi Vervoort, Mathias Vanden Borre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni