awel merci

Arbeiders vinden goudstaven in de riool: 'Er zit misschien wel een beloning in'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 23 december 2020
Updated: 23-12-2020 - 16:47

In een riool in het centrum van Brussel heeft een schoonmaakploeg dinsdagochtend twee goudstaven gevonden. Het Brussels parket opende een onderzoek om te achterhalen of de staven eventueel afkomstig zijn van een misdrijf en wat er mee moet gebeuren. Maken de vinders bijvoorbeeld kans op een beloning?

De arbeiders waren rond 09.15 uur een afvoer aan het ontstoppen die naar het riool leidt, toen ze de twee goudstaven aantroffen. Ze verwittigden meteen de politie. Die heeft ondertussen de goudstaven in beslag genomen. Het Brussels parket opende een onderzoek om te achterhalen of de staven eventueel afkomstig zijn van een misdrijf. Het parket zal ook beslissen wat er nu met de goudstaven moet gebeuren.

Volgens Olivier Slosse van de Brusselse politie gaat het om twee goudstaven van één kilogram. Of de staven echt van goud zijn, kan nog niet bevestigd worden. Als dat het geval is, dan wordt de waarde geschat op 98.000 euro, dat schrijft Het Nieuwsblad.

Wat zit erin voor de arbeiders?

Ex-woordvoerder van FOD Financiën Edward Landtsheere raadt de arbeiders die de goudstaven hebben gevonden aan om toch eens een advocaat te raadplegen. Volgens hem is het namelijk niet uitgesloten dat zij een beloning of zelfs de helft van de goudstaven zouden krijgen. “Als het om een vondst gaat op openbaar domein en de eigenaar na zes maanden nog niet gevonden is, dan wordt de gemeente eigenaar van de goudstaven.”

Hoewel er in de huidige wetgeving niks staat over beloningen bij vondsten, geeft Landtsheere toe dat zulke beloningen in de praktijk vaak voorkomen. “Dat hangt natuurlijk af van de goodwill van de eigenaar, maar in de praktijk gebeurt het heel vaak. Ook de gemeente kan zo’n beloning voorzien.” Vanaf september 2021 wordt er in het nieuwe wetboek wel expliciet vermeld dat de vinder recht heeft op een redelijke beloning. “Wat een redelijke beloning is wordt bepaald door de rechter.”

De helft voor vinder van een schat

“Mijn belletje ging pas echt rinkelen toen ik hoorde hoe de arbeiders het goud ontdekt hebben”, vervolgt Landtsheere. “Het goud kwam pas tevoorschijn nadat ze water zijn beginnen wegpompen. Het zat voordien bedolven.”

Dat wil volgens de ex-woordvoerder van FOD Financiën zeggen dat het kan gaan om een schat. “Dan gaat het over iemand die deze goudstaven specifiek verborgen heeft, zonder dat men kan achterhalen wie de eigenaar is. Ik sluit deze optie nog niet uit, maar onderzoek moet het uitwijzen.” Dat zou voor de arbeiders pas echt goed nieuws betekenen, aangezien de vinder van een zogenaamde schat recht heeft op 50 procent van de waarde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?