Banca Monte Paschi Belgio wil 75 banen schrappen

© Google
| Het kantoor in de Auderghemlaan
Updated: 16-07-2019 - 17:54

Banca Monte Paschi Belgio wil 75 banen schrappen, zo kondigde de bank dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad aan. Dat zijn dire op de vier Belgische banen. De bank wil een reorganisatie doorvoeren omdat ze "dringend" moet digitaliseren en het klantenaanbod optimaliseren. De bank heeft vier locaties in Brussel en één in Bergen. Het is nog niet duidelijk waar de banen geschrapt zullen worden.

Als de intentie bevestigd wordt, kunnen 75 banen verdwijnen. Daarbij zegt het bedrijf dat het alle mogelijke begeleidende maatregelen zal bestuderen voor het betrokken personeel. De plannen komen er na een "diepgaande analyse van de performantie van de bank".

"Digitalisering, automatisering en de sterke opkomst van mobile banking zijn cruciale veranderingen die volledig geïntegreerd moeten worden om operationele stabiliteit te bekomen, het bestaand productaanbod te optimaliseren en de kwaliteit van de dienstverlening aan de klanten van de bank te verbeteren", klinkt het in een persbericht.

Nieuw management

Sinds vorige maand heeft de bank een nieuwe eigenaar. Beleggingsfirma Warburg Pincus rondde toen de overname voor een bedrag van zowat 42 miljoen euro af. Warburg Pincus kocht het Belgische filiaal van het Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena. Die verkoop maakte deel uit van een overeenkomst met de Europese Commissie. Zij gaf de Italiaanse overheid de toestemming om 5,4 miljard euro aan noodsteun te verstrekken aan Monte dei Paschi, in ruil voor een herstructurering.

"Zonder verrassing stelde de nieuwe directie een aanzienlijke achterstand vast bij de digitalisering en automatisering van de bank", aldus vakbonden ACLVB en BBTK in een gezamelijke reactie. "De sociale impact is zwaar. We kunnen enkel vaststellen dat het personeel slachtoffer is van het slecht beheer door de vroegere leidinggevenden." De eerste ontslagen zouden in de loop van het slotkwartaal aangekondigd worden. Nu start het sociaal overleg, een eerste vergadering is vrijdag gepland. Het personeel verkeerde al maanden in onzekerheid, besluiten ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?