Bedrijven zijn beducht voor 'terug naar kantoor'-golf

© Belga
20/09/2022

Verschillende bedrijven zijn ervoor beducht dat werknemers deze winter opnieuw massaal op kantoor komen werken om te ­besparen op hun elektriciteits- en gasfactuur. De grote dienstenbedrijven, banken, auditkantoren en consultancygroepen zijn daar niet op voorzien. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag.

De afgelopen jaren bespaarde een toenemend aantal diensten­bedrijven op hun kantoorruimte. Er werd gekozen voor kwalitatieve maar kleinere gebouwen. Dat werd gekoppeld aan hybride werken en telewerken, waarbij men niet langer elke dag naar kantoor kwam en het concept van een vast bureau voor iedereen werd verlaten. De coronacrisis versterkte die trend nog.

Bedrijven stellen vast dat vooral dinsdag en donderdag de piek­momenten zijn. "Dat zijn de dagen waarop men bij voorkeur op kantoor werkt. Als iedereen terugkomt, zullen we stoelen moeten bijzetten," zegt Axel Smits, voorzitter van PwC Belgium, een van de grote audit- en adviesgroepen. "Er is geen vast bureau voor elke medewerker."

Tussen bedrijven en werk­nemers dreigt ook een spanningsveld. Na afloop van de coronabeperkingen bleven veel werk­nemers liever maximaal thuis­werken. Dat lieten ze in cao's op­nemen. Op sommige dagen kwam nog maar 20 procent van de werknemers naar kantoor. Niet alle werkgevers waren daar even ­enthousiast over. Nu zijn bedrijven zelf vragende partij dat werknemers thuiswerken om zo de kantoorkosten te drukken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni