België blijft zesde grootste bierproducent

De Belgische productie van bieren nam in 2017 met zeven procent toe in vergelijking met het jaar daarvoor.

De productie van alcoholische bieren in ons land is vorig jaar toegenomen tot 2,45 miljard liter, een stijging met bijna 7 procent in vergelijking met 2016. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. België blijft daarmee de op vijf na grootste bierproducent in de EU.

Belgische brouwerijen lieten vorig jaar ruim 2,4 miljard liter bier door de kranen vloeien, ongeveer 160 miljoen liter meer dan in 2016, goed voor een stijging met een kleine 7 procent.

Dit zijn mooie cijfers die ons land kan voorleggen op "World Beer Day", dat vrijdag gevierd wordt. Al kunnen we niet op tegen Nederland. Daar steeg de bierproductie vorig jaar met maar liefst 48 procent tot 3,9 miljard liter.

Onze noorderburen worden daarmee de op drie na grootste bierproducent van Europa, en moet enkel nog Duitsland (8,1 miljard liter), het Verenigd Koninkrijk (5,6 miljard liter) en Polen (4 miljard liter) laten voorgaan.

Spanje volgt met 3,6 miljard liter op plaats 5, België sluit de top 6 af. Die zes landen produceren samen twee derde van de alcoholische bieren in Europa.

1,6 miljard liter naar buitenland

Ook wat de export van bieren betreft scheerden onze noorderburen vorig jaar hoge toppen. Nederland exporteerde 1,9 miljard liter in 2017, en wordt daarmee de grootste uitvoerder van alcoholische bieren in Europa.

De Belgische bieren deden het ook goed in het buitenland, met in totaal 1,6 miljard liter uitvoer, net zoveel als Duitsland.

De belangrijkste niet-Europese bestemming voor het goedje was de Verenigde Staten. Van alle bier dat niet voor de Europese markt bestemd was, ging ongeveer een derde naar de Amerikanen.

China neemt 15 procent van het uitgevoerde bier af, gevolgd door Canada (6 procent), Korea (5 procent) en Rusland (4 procent). Zwitserland, Australië en Taiwan namen elk 3 procent van het uitgevoerde Europese bier voor hun rekening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?