Betoging marktkramers veroorzaakt file

LG
15/06/2020
Updated: 15/06/2020 18.42u

Momenteel rijden zo’n 200 bestelwagens en kleine vrachtwagens van Parking C op de Heizel naar de Ninoofsepoort. Het zijn marktkramers, gewapend met banners en boosheid omtrent de strenge coronamaatregelen. De betoging verloopt rustig.

'Touche pas a mon marché', staat er te lezen op de spandoeken van de marktkramers op de Heizel. Momenteel zijn zo'n 200 camionetten en kleine vrachtwagens onderweg tussen de Heizel en de Ninoofsepoort via de Houba de Strooperlaan om te protesteren. Onder andere op de Landsroemlaan in Ganshoren is het verkeer daardoor vertraagd.

Ze komen van overal in België en klagen de strenge coronamaatregelen voor marktkramers aan. Ze vinden enkele beslissingen van de veiligheidsraad onlogisch en protesteren. Momenteel moeten mensen afstand houden in marktomgevingen en is er steeds een sterk beperkt aantal marktkramers toegelaten per site.

Onder ander het herstarten van sekswerk vinden ze absurd, gegeven hun eigen situatie. Ook het volledig open blijven van de supermarkten en horeca vinden ze onlogisch ten aanzien van de beperkingen van de marktkramers, aangezien winkelen in openlucht veel gezonder zou zijn.

Op de Zuidmarkt mag elke marktkramer momenteel maar één op zes weken zijn of haar kraam opstellen, aangezien slechts 50 verkopers per keer zijn toegelaten.

"In het begin was er wrevel en zelfs agressie onder collega-marktkramers. Maar nu verzamelen we ons", vertelt Frank, eigenaar van vijf broodkramen onder de noemer Pain Public aan Belga. "Elke markt is anders ingericht. Op de ene markt is er een maximumaantal mensen, is er een bepaalde looprichting of wordt het volledig afgesloten, maar op de andere markt gebeurt er helemaal geen telling", zegt hij.

Zelf verliest marktkramer Frank 15.000 omzet euro per week. Hij kan slechts drie van zijn vijf kramen laten uitrijden en moest daardoor onlangs acht mensen ontslaan. "Ik denk niet dat de sfeer in de toekomst meteen zal veranderen. De belevenis op de markt is niet meer aangenaam", aldus marktkramer Frank.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, marktkramers, markt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni