Bpost belooft 1.000 mensen extra, ACV verwerpt akkoord

© TéléBruxelles
| "De emoties laaiden hoog op", zegt secretaris Jean-Pierre Nyns van het ACOD toen het voorakkoord werd gepresenteerd. "Nu gaan we de boer op en personeelslid per personeelslid aanspreken."
Updated: 13-11-2018 - 17:05

In het voorakkoord met de vakbonden belooft de directie van bpost om tijdelijk 1.000 voltijdse medewerkers extra aan te werven, bovenop de openstaande vacatures. Dat is vernomen bij ACOD en VSOA. Toch belooft het nog een moeilijke klus te worden om het personeel te overtuigen van het akkoord. ACV verwierp het akkoord alvast.

De vakbonden presenteerden het voorakkoord dinsdagvoormiddag aan hun personeelsafgevaardigden. Bij de socialistische vakbond ACOD werden de afgevaardigden overtuigd om het akkoord aan het personeel voor te leggen. Al verliep dat niet zonder slag of stoot. "De emoties laaiden hoog op", zegt secretaris Jean-Pierre Nyns.

"Nu gaan we de boer op en personeelslid per personeelslid aanspreken. Ik hoop binnen een week duidelijkheid te hebben of het akkoord wel of niet aanvaard wordt." Bij de liberale VSOA werd positief gestemd over het akkoord, zegt Marc De Mulder, voorzitter VSOA Post.

"Er is wel nog veel werk om het akkoord verder uit te werken", zegt hij. De liberale bond zal zijn leden informeren, maar zal het voorakkoord niet ter stemming voorleggen. "We gaan wel laten stemmen eenmaal er een volledig akkoord is", aldus De Mulder. De bonden gaven voor het eerst de inhoud van het akkoord vrij.

Aantal werknemers naar aanvaardbaar niveau

Bpost heeft volgens hen beloofd om onmiddellijk 100 voltijdse personeelsleden aan te werven om het werk in 400 zware diensten 'op een aanvaardbaar niveau te brengen'. Bovenop die 100 zouden er tijdelijk nog 900 personeelsleden extra worden aangeworven voor de drukke eindejaarsperiode. Waar die 1.000 extra mensen vandaan moeten komen, is minder duidelijk.

Bpost krijgt nu al veel vacatures niet ingevuld. Volgens De Mulder zal Bpost meer controle nemen over het rekruteringsproces. Het bedrijf schakelt interimkantoren in voor zijn aanwervingen en wil vermijden dat te veel geschikte kandidaten alsnog elders terechtkomen. De directie zou zwaarder investeren in opleidingen. Ook rond het omstreden georoute-systeem zijn afspraken gemaakt. Dat systeem stippelt de rondes van de postbodes uit.

Nieuw organisatiemodel

"We waren al aan versie 20 toe", zegt Nyns. Nu zou Bpost toegezegd hebben om alle lopende reorganisaties - 'beparingsoefeningen' volgens de bonden - in het systeem op te schorten. Vakbonden en management zullen een nieuw organisatiemodel afspreken. Verder zou Bpost nog bereid zijn om tijdelijke contracten in het retailnetwerk om te zetten in contracten van onbepaalde duur, om uitbestedingsdossiers te heronderhandelen en om snel afspraken te maken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

"De directie accepteert het signaal van het personeel en toont respect. De boodschap is goed begrepen. Dat is al een goed uitgangspunt", stelt Nyns. Een hele boterham dus, maar voor Nyns nog 'absoluut niet voldoende'. "Er zal nog hard gewerkt moeten worden", zegt hij. In afwachting moeten de bonden wel hun achterban zien te overtuigen van het akkoord. Dat het moeilijk wordt, bewijst het feit dat in Wallonië her en der nog militanten weigeren het werk te hernemen. "We zullen die mensen moeten overtuigen. Ik hoop dat ze de moeite zullen doen om te luisteren", aldus Nyns nog.

ACV verwerpt akkoord

Na intern overleg heeft de christelijke vakbond ACV het voorakkoord met de directie bij Bpost verworpen. "Onze mensen hebben het akkoord afgewogen tegen de eisenbundel en het onvoldoende bevonden", zegt ACV-sectorverantwoordelijke Annick Boon.

"We zullen donderdag in gemeenschappelijk vakbondsfront bekijken hoe we tot goede oplossingen kunnen komen", zegt Boon na intern overleg. Bpost belooft in het voorakkoord nochtans 1.000 tijdelijke aanwervingen extra. "Het probleem daarmee is dat men dat eerder al heeft beloofd, maar Bpost ondervindt moeite om aan te werven. Het personeel wil keiharde garanties", zegt Boon. "De mensen op het terrein zijn teleurgesteld."

"Om zijn ongenoegen te uiten zal ACV-CSC Transcom een informatieve stakingspost (zonder blokkering) houden aan NBX tot vanavond 22 uur zoals voorzien in de agenda van het gemeenschappelijk vakbondsfront", klinkt het nog in een mededeling van ACV.

ACOD neemt niet deel aan de stakingspost. "We gaan nu de rust een klein beetje laten terugkeren en iedereen zelf laten evalueren wat goed en minder goed is voor hem"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?