Bpost-top op de rooster voor deal met gokbedrijf

© PhotoNews
| Bpost.

De top van postbedrijf Bpost is dinsdag in de Kamer op de rooster gelegd over de verkoop van krantenwinkeldochter Ubiway aan gokgroep Golden Palace. Gedelegeerd bestuurder Dirk Tirez toonde begrip voor de vragen en bezorgdheden over de deal. Maar volgens Tirez heeft Golden Palace garanties gegeven over de naleving van de nieuwe, strengere regels rond gokactiviteiten.

Bpost, dat voor de helft in handen is van de overheid, kondigde eind januari plots aan dat het de aandelen van dochterbedrijf Ubiway verkoopt aan Golden Palace. Daarmee komen 170 krantenwinkels van onder meer Press Shop en Relay in de handen van het gokbedrijf.

De deal heeft het nodige stof doen opwaaien en ook voogdijminister Petra De Sutter (Groen) verslikte zich in haar koffie. Zij vond dat de verkoop haaks stond op de ambities van de regering om te strijden tegen gokverslaving. De verkoop terugdraaien kon niet meer, maar de verkoopovereenkomst werd wel nog aangescherpt. Zo werd in de tekst opgenomen dat gokactiviteiten in krantenwinkels een "nevenactiviteit" moeten blijven. Die clausule moet vermijden dat de krantenwinkels uitgroeien tot mini-gokkantoren.

'Pijnlijke affaire'

De deal ligt verschillende partijen en parlementsleden zwaar op de maag. Zo spreekt CD&V-parlementslid Jef Van den Bergh van een "pijnlijke affaire." "Voor een overheid die inzet op de aanpak van gokverslaving, is de verkoop aan een gokbedrijf moeilijk te verdedigen," zegt de CD&V'er. "Mijn vertrouwen in de leiding van Bpost is zwaar op de proef gesteld," stelt Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke, die zich vragen stelt bij de manier waarop de deal tot stand is gekomen.

En ook Michaël Freilich (N-VA) heeft vragen bij de manier waarop Bpost de verkoop heeft aangepakt en gecommuniceerd: "U wist toch dat u hiermee de minister in een slecht daglicht zou stellen?"

Enige kandidaat

Volgens CEO Dirk Tirez was de verkoop van Ubiway nodig omdat de activiteiten al jaren onrendabel zijn. Golden Palace was ook de enige kandidaat die een bindend bod heeft uitgebracht waarin het behoud van de tewerkstelling gegarandeerd werd. "Maar ik begrijp uw vragen en zorgen. Dit blijft een moeilijke beslissing, maar ze was nodig gezien de financiële situatie en het welzijn van de werknemers," aldus Tirez.

Volgens Tirez en voorzitster Audrey Hanard heeft Golden Palace zich geëngageerd om de verstrengde regels te respecteren. Die regels moeten waarborgen dat de krantenwinkels niet evolueren naar goktenten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?