De skyline van Brussel  met basiliek van Koekelberg en hageltoren

| De skyline van Brussel met basiliek van Koekelberg en hageltoren.

Brupartners: 'Bijna helft ondernemers denkt aan verhuis uit Brussel'

© Belga
28/11/2023

Vijfenveertig procent van de Brusselse ondernemers overweegt om te verhuizen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of heeft al een verhuis gepland. Dat leidt Brupartners, de Brusselse organisatie van sociale partners, af uit haar zesmaandelijkse kmo-barometer.

Bij de meeste kmo's die Brussel zouden kunnen verlaten, is verhuizen een optie (39 procent van alle respondenten). Bij ongeveer 6 procent is de verhuis naar een andere regio al ingepland. De voornaamste redenen zijn de mobiliteit (en het mobiliteitsplan Good Move), belastingen, gebrek aan netheid en onveiligheid, zo geven ze aan.

Brupartners noemt de resultaten uit de conjunctuurbarometer "alarmerend." Zo geeft iets meer dan de helft van de ondernemers aan dat de rendabiliteit van de activiteiten achteruitging, en opnieuw ruim de helft is van mening dat de activiteit binnen de sector in een neerwaartse spiraal zit. Ook de beschikbare financiële middelen voor investeringen kennen een negatieve tendens. Vaak wordt er verwezen naar de energiekosten, de loonkosten en de stadsinrichtingen (werken, voetgangerszones, gedeelde ruimtes).

Mobiliteit en efficiënte overheid

Tijdens de enquête werd ook gevraagd naar de thema's die de ondernemers naar aanleiding van de verkiezingen belangrijk vinden. "We stellen vast dat 53 procent van de ondernemers wil dat de mobiliteitsproblemen aangepakt worden (infrastructuur, file, openbaar vervoer). Een efficiëntere overheid (46 procent) en de veiligheid en netheid van de openbare ruimte (40 procent) vervolledigen de top 3," stelt Brupartners.

De Brusselse kmo-barometer is gebaseerd op een online enquête bij 326 respondenten in oktober.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni