Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Milieu, Klimaat, Sociale Integratie, Gezondheid, Energie, Water, Netheid en de Haven van Brussel

| Alain Maron (Ecolo).

Brussel krijgt geen geld uit Europese pot voor klimaattransitie

Arnaud De Decker
© BRUZZ
27/02/2020

Na Vlaanderen is ook het Brussels Gewest niet tevreden dat het te weinig klimaatgeld krijgt van Europa. Van de 68 miljoen euro die België in een eerste fase krijgt om de groene transitie te verwezenlijken, krijgt Brussel welgeteld 0 euro. "Wij rekenen op een deel van die koek", klinkt het bij het kabinet van bevoegd minister Maron (Ecolo)

De Europese Commissie heeft met de Green Deal een pot van 1000 miljard euro vrijgemaakt om de meest vervuilende Europese regio's bij de groene transitie te helpen. In een eerste fase wordt er via het zogeheten Fonds voor een Rechtvaardige Transitie een verdeling van 7,5 miljard euro voorgesteld. Nu blijkt dat van die 7,5 miljard euro België maar 68 miljoen euro zou krijgen. Ter vergelijking: Nederland ontvangt 220 miljoen, Roemenië 757 miljoen, en Polen zelfs een slordige 2 miljard.

'Mean deal'

Maar als het van de Europese Commissie afhangt, gaat de totaliteit van de 68 miljoen euro die voor België is weggelegd, naar Henegouwen. De Waalse provincie kampt nog steeds met hoge werkloosheidcijfers, onder meer door het afnemend belang van de steenkoolindustrie, die niet zo lang geleden nog cruciaal was voor de plaatselijke economie.

In Vlaanderen lijkt men niet opgezet met de aantijgingen om de totaliteit van dat Belgische pot naar Henegouwen door te sassen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stuurde namens de Vlaamse regering een kritische brief, die De Morgen kon inkijken, naar de voorzitster van de Europese Commissie om zijn ongenoegen te uiten, en Vlaams klimaatminister en partijgenote Zuhal Demir schreef eerder deze maand de deal ook al af als een 'Mean Deal', verwijzend naar de ongelijkheid tussen de regio's.

'Beslissing beïnvloeden'

"Het ziet er inderdaad naar uit dat het leeuwendeel van het geld dat aan België is toegekend richting Henegouwen zal vloeien," zegt Pascal Devos, woordvoerder van bevoegd Brusselminister van Klimaat Alain Maron (Ecolo) aan BRUZZ. "Maar wij gaan het daar niet bij laten, en bekijken eerstdaags hoe we alsnog die beslissing kunnen beïnvloeden om ook op een deel van dat geld aanspraak te kunnen maken," zegt hij.

Welke kaarten Brussel wil uitspelen om een deel van dat geld, bedoeld voor meest getroffen regio's, te claimen, blijft vooralsnog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , klimaat , Europese Commissie , Ursula von der Leyen , green deal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni