Brussel trekt 111 miljoen euro uit voor zwaarst getroffen sectoren

KVDP
© BRUZZ
11/03/2021
Updated: 11/03/2021 15.15u

De Brusselse regering maakt 111 miljoen euro vrij voor steunpremies voor bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Brussel had die premies al in januari aangekondigd, maar heeft ze nu met 25 procent verhoogd na overleg met de betrokken sectoren. Naast de horeca, cultuur- en evenementensector, de toeristische sector en discotheken, zullen ook sportzalen aanspraak kunnen maken op de premie. De Brussels Hotels Association (BHA) juicht de premie toe, ook al is de hoogte voor haar niet aangepast aan de hotelsector, en dringt aan op een snelle uitrol van de premie.

Eind januari kondigde de Brusselse regering een steunpakket van meer dan 73 miljoen euro aan. Brussel had tot nu forfaitaire steunpremies toegekend aan sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Met de premies die in januari werden aangekondigd, zou daar verandering in komen, want de nieuwe premies worden berekend op basis van voltijdse equivalenten en omzetverlies.

De premies zijn ook variabel naargelang de sector. Voor de horeca- en evenemtensector ging het om bedragen van 5.000 tot 36.000 euro, tot 50.000 euro voor hotels en 60.000 tot 100.000 euro voor discotheken.

Uitbreiding en verhoging premies

Sinds de nieuwe premies werden aangekondigd, heeft de Brusselse regering samengezeten met de betrokken sectoren. Die hadden al langer kritiek op de Brusselse steunpremies, omdat de andere gewesten hogere bedragen toekennen aan noodlijdende bedrijven. Uit dat overleg is een nieuw akkoord gekomen, dat vandaag werd goedgekeurd. Concreet wordt het toepassingsgebied van de oorspronkelijk geplande premie uitgebreid. Zo zullen ook sportzalen kunnen rekenen op de premie.

Daarnaast worden de bedragen van de premies met 25 procent verhoogd. Voor de horeca-, de evenementen-, cultuur-, sport- en toeristische sector gaat het nu om steunpremies van 6.250 tot 45.000 euro, 6.250 tot 62.500 euro voor de hotels en 75.000 tot 125.000 euro voor discotheken.

De Brusselse hotelsector is opgetogen over de premie, schrijft Belga, maar vraagt een snelle uitrol van de maatregel. De BHA wijst erop dat de premie niet meteen aangepast is aan de hotelsector gezien de duur van de crisis en de vaste kosten. Die vaste kosten lopen op tot 70.000 euro per maand voor een hotel met 100 kamers. De BHA roept de federale regering ook op om een specifiek reddings- en relanceplan uit te werken voor de hotelsector.

Budget van 111 miljoen

In totaal maakt de regering 111 miljoen euro vrij voor de steunpremies die de naam Tetra hebben gekregen, bijna veertig miljoen meer dan het budget dat in januari werd aangekondigd. “Voor al onze essentiële sectoren, die fors en langdurig te lijden hebben gehad door de coronamaatregelen, willen we hiermee maximaal kansen geven op een deftige doorstart na deze nooit geziene crisis”, reageert Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD). Hij hoopt dat de getroffen bedrijven de premies zullen kunnen gebruiken voor de heropstart van hun activiteiten. Dat zal voor de horeca ten vroegste in mei zijn.

“In totaal is het afgelopen jaar besloten om meer dan 700 miljoen euro aan economische steun toe te kennen, wat verhoudingsgewijs een enorm bedrag is in vergelijking met de begroting van het Brussels Gewest.”

Barbara Trachte (Ecolo)

Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek

Om toegang te krijgen tot de premie, moet een bedrijf een omzetverlies van minstens veertig procent hebben geleden. De referentieperiodes daarvoor zijn het laatste kwartaal van 2019 en 2020. Bedrijven die tussen die in die tijd meer dan 60 procent van hun omzet hebben verloren, komen in aanmerking voor een verhoogd bedrag.

Maximum 5 premies per onderneming

“Deze nieuwe premie toont aan dat de Brusselse regering achter de zwaarst getroffen bedrijven en zelfstandigen staat om hen door de crisis te helpen”, aldus staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). “In totaal is het afgelopen jaar besloten om meer dan 700 miljoen euro aan economische steun toe te kennen, wat verhoudingsgewijs een enorm bedrag is in vergelijking met de begroting van het Brussels Gewest.”

Tenslotte heeft de regering beslist dat de premies niet per bedrijf, maar per vestigingseenheid zal worden toegekend, met een maximum van vijf filialen per onderneming. Het systeem van de nieuwe steunpremies moet begin april operationeel zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, coronacrisis steunmaatregelen, steunmaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni