Brussels Airlines dreigt honderdduizenden passagiers te verliezen

Een vliegtuig van Brussels Airlines op Brussels Airport in Zaventem Een vliegtuig van Brussels Airlines op Brussels Airport in Zaventem
© PhotoNews
© PhotoNews

Als touroperator Thomas Cook België de boeken moet neerleggen, kan dat ook zware gevolgen hebben voor luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Zij nam in 2017 de vliegactiviteiten van de touroperator over en vervoert sindsdien honderdduizenden Thomas Cook-reizigers per jaar.

Om hoeveel reizigers het precies gaat, wordt dinsdag bij Brussels Airlines niet gepreciseerd. Maar in 2017 werd aangekondigd dat Brussels Airlines en Thomas Cook/Neckermann jaarlijks "meer dan een miljoen vliegtuigzetels naar de zon" zouden aanbieden. En Brussels Airlines zou ongeveer 80 procent van de mensen gaan vervoeren die bij Thomas Cook een vliegvakantie boekten.

Twee vluchten geschrapt

Een woordvoerster van Brussels Airlines bevestigt dinsdag nog eens dat er voorlopig geen extra vluchten geschrapt worden, naast de twee retourvluchten dinsdag van en naar Tunesië die volledig bestemd waren voor Thomas Cook-reizigers.

De gemengde vluchten (met klanten van Brussels Airlines en van de touroperator) gaan gewoon door, zegt woordvoerster Kim Daenen. Wat er de komende dagen zal gebeuren, wordt nog bekeken. Brussels Airlines staat ook in contact met het Garantiefonds Reizen om indien nodig hulp te bieden bij het repatriëren van gestrande vakantiegangers.

Thomas Cook-reizigers toch opgestegen

Thomas Cook België zou dinsdag geen klanten meer laten vertrekken, maar toch is een aantal reizigers door de mazen van het net geglipt en dinsdagochtend vanop de luchthaven van Zaventem toch vertrokken op pakketreis met Thomas Cook. Het gaat hier over reizigers op zogenaamde 'gemengde vluchten', vluchten waar zowel Thomas Cook-reizigers zitten als andere Brussels Airlines-reizigers.

"Een aantal mensen daagde vanmorgen toch op op de luchthaven en Brussels Airlines heeft die toch laten vertrekken. Misschien hebben mensen ons bericht niet gezien, maar ik blijf erbij dat wij de mensen op de hoogte hadden gebracht om niet te vertrekken vandaag."

Brussels Airlines bevestigt dat het mogelijk is dat er klanten van Thomas Cook België op het vliegtuig zijn gestapt. "Die mensen hadden een geldig ticket en werden daarom toegelaten op de vluchten", aldus woordvoerster Kim Daenen. "We konden hen niet actief tegenhouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?