Brusselse Carrefour-filialen sluiten vroegtijdig de deuren

© PhotoNews
| Vakbonden keuren de acties niet af, maar ondersteunen ze ook niet.

In heel het land sluiten Carrefour-winkels vroegtijdig de deuren, als reactie op de aankondiging dat meer dan 1.200 banen bij de winkelketen bedreigd zijn. Vakbonden laten weten de sluitingen niet aan te moedigen, maar willen die ook niet ontmoedigen. Een kwart van de filialen in Brussel en Wallonië sloot vroegtijdig.

Volgens Tom Van Droogenbroeck van vakbond ACLVB zijn de sluitingen vooral een Brussels gegeven. “Dat hangt natuurlijk af van winkel tot winkel,” zegt hij aan BRUZZ. “Maar ik weet wel dat de winkels van Oudergem, Drogenbos en ook die onder de hoofdzetel de deuren vroegtijdig hebben gesloten. Ook de vestiging in Kraainem speelde met dat idee.”

Carrefour laat weten dat in 11 van de 45 hypermarkten het werk donderdagnamiddag is neergelegd nadat de directie aankondigde dat een herstructurering gevolgen kan hebben voor maximaal 1.233 werknemers in België. Het gaat voornamelijk om hypermarkten in Wallonië en Brussel.

Spontane actie

Volgens de vakbondsman gaat het om een eerste, spontane actie van Carrefour-medewerkers, die de komende dagen vermoedelijk uit zal doven. Hij sluit evenwel niet uit dat, wanneer er meer concreet nieuws is over de bedreigde winkels, dergelijke acties zullen hervatten.

De vakbonden laten weten de spontane acties niet structureel te ondersteunen, maar keuren die ook niet af. Dat zegt ook Jan De Weghe van vakbond BBTK.

“Wij laten winkels zelf beslissen hoe ze met dit nieuws omgaan,” zegt hij aan BRUZZ. “De ene doet dat met een personeelsvergadering, de andere door de deuren te sluiten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?