Steigenberger Grand Hotel Stefaniaplein Place Stéphanie toerisme
© PhotoNews | Het luxueuze vijfsterrenhotel Steigenberger Wiltchers' Grand Hotel aan het Stefaniaplein in Elsene.

Brusselse hotelsector helemaal hersteld van schade aanslagen

Laurence Torck
28/12/2018

De bezetting in de Brusselse hotels is in de periode van januari tot oktober 2018 met 5 procent gestegen, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De sector deed het vorig jaar al opnieuw even goed als in 2015, vóór de aanslagen van 22 maart, maar laat die schadelijke invloed nu eindelijk helemaal achter zich.

Tussen januari en oktober van dit jaar waren de bedden in Brusselse hotels voor 74 procent bezet. Dat is 5 procent meer bezetting dan het jaar voordien, weet de RTBF. De officiële jaarcijfers worden pas in januari 2019 bekendgemaakt, maar volgens de Brussels Hotels Association (BHA) kan men nu al spreken van een "zeer positief jaar" voor de hotelsector.

“Dit zijn zeer positieve cijfers”, vertelt Rodolphe Van Weyenbergh, algemeen secretaris van de BHA, aan BRUZZ. “De aanslagen en de lockdown (na die in Parijs, red.) hebben een grote impact gehad op deze sector, maar vorig jaar stonden we weer op het niveau van voor de aanslagen.”

Succesvolle campagnes

De nu voortdurende groei zou vooral te danken zijn aan de verschillende campagnes gevoerd door het Brussels Gewest en de federale overheid: “Er is duidelijk een economisch herstel, maar deze groei hebben we voornamelijk te danken aan de vele inspanningen die gedaan zijn om de Brusselse en Belgische hotelsector te promoten.” Tussen januari en oktober werden bijvoorbeeld meer toeristen geteld uit de zogenaamde BRIC-landen: Brazilië, India, Rusland en China.

De Brusselse hotelsector hoopt het in 2019 nog beter te doen, maar er zijn nog steeds uitdagingen. “We moeten ervoor zorgen dat er minder concurrentie is van illegale accommodaties die de wetgeving niet respecteren, en er moet een hervorming komen inzake werkgeverslasten”, vindt Van Weyenbergh.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, toerisme, hotelsector, aanslagen Brussel, Brussels Hotel Association

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie