Brusselse kappers hopen op heropening: 'Agenda is al helemaal gevuld'

© Mon Coiffeur Tout simplement.
| Virginie De Coninck in precoronatijden, terwijl ze de haren van een klant wast in haar salon Mon Coiffeur Tout simplement.

Brusselse kappers staan te popelen om vanaf 18 mei opieuw open te gaan. De kans dat de Veiligheidsraad dat dinsdag aankondigt, is volgens de beroepsvereniging van Belgische kappers reëel. Kappers hebben alvast hun agenda's opengegooid. "Klanten belden me wanhopig op om te horen wanneer ik weer open ga."

Sara Sousa is de eigenares van kapsalon Coiffeur Luc-Sousa Sara dichtbij de Hallepoort in Sint-Gillis. Ze wacht al twee maanden in spanning af wanneer ze haar zaak opnieuw mag openen. Ook haar klanten stonden te springen. Ze neemt sinds kort reserveringen aan vanaf 18 mei. "De eerste twee weken zijn al volledig volgeboekt."

Rosi Carbajales van kapsalon Imagin in Vorst heeft uit voorzorg alleen afspraken aangenomen voor de eerste week na 18 mei. Moest de Veiligheidsraad beslissen dat de kapsalons nog niet mogen heropenen, dan hoeft ze alleen de afspraken van één week opnieuw te boeken.

Virginie De Coninck, uitbaatster van Mon Coiffeur Tout Simplement in Sint-Pieters-Woluwe, zette haar agenda maandag open voor haar klanten. Een dag later is die gevuld tot halverwege juni. Zou de Veiligheidsraad beslissen dat ze nog niet op 11 mei mag openen, dan worden de afspraken automatisch gecancelled.

Wie bij De Coninck een afspraak boekt, moet dat telefonisch doen. Dan legt ze uit welke nieuwe maatregelen gelden, dat iemand niet in gezelschap mag komen en dat als ze ook maar een klein beetje ziek zijn, ze thuis moeten blijven.

Zo veilig mogelijk

Coiffure.org, de Belgische beroepsvereniging van Belgische kappers, kan niet met zekerheid zeggen dat de kapsalons vanaf 18 mei mogen heropenen. "Maar we hebben de voorgaande fases correct doorstaan, dus de kans bestaat wel," zegt woorvoerder Mitch Mues. "We zijn erop voorbereid, en bieden ook de nodige hulp aan kappers om veilig te kunnen heropstarten."

Ook qua veiligheidsmaatregelen zijn de kappers er klaar voor. Sousa heeft extra handgel gekocht en plexiglas geplaatst tussen de klanten. Voor het personeel zijn er maskers, een face shield en handschoenen. Na elke klant desinfecteert ze de stoel en alles wat hij of zij heeft aangeraakt.

Hetzelfde verhaal bij mannenkapsalon Coiffure Enzo in het centrum van Brussel. "We hebben aan alles gedacht en gels, maskers en handschoenen gekocht. We vragen de mensen ook om enkel op afspraak te komen, en om een masker te dragen," zegt eigenaar Enzo Zammuto.

Ook Carbajales heeft de nodige aankopen gedaan. Ze heeft voor elke klant een aparte cape aangeschaft, wegwerphanddoekjes en hoesjes voor de schoenen van de klanten. Ook kocht ze een apparaat om de haarborstels te steriliseren. "Normaal gebruiken kappers het niet, maar ik neem het zekere voor het onzekere."

'Een catastrofe'

Als er dinsdag geen groen licht komt voor de kappers, wordt dat volgens Sousa 'een catastrofe'. "Financieel wordt het heel moeilijk, want de overheidssteun is niet voldoende om de kosten te dekken. Ik vermoed dat steeds meer kappers dan zwart zullen gaan werken. Ik heb nu al gehoord dat dat gebeurt in Anderlecht en Sint-Gillis. Ze doen het zowel bij de klanten thuis als in de zaak."

Ook voor Carbajales zou het lastiger worden. "We hebben een hypotheek op het huis en de salon. Met alleen het salaris van mijn man kunnen we dat niet betalen. Tot eind mei kan ik het nog uithouden, maar in juni wordt het lastig, zelfs als ik een premie zou krijgen."

Maar voor veel kappers is het niet alleen het financiële aspect dat telt. "Ik heb nooit gewerkt om rijk te worden," zegt Carbajales. "Ik hou van het sociale aspect van het werk. Ik heb de laatste twee maanden wel contact gehouden met mijn klanten via Instagram, Facebook en bellen. Maar ik wacht vol ongeduld tot ik hen weer in het echt kan zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?