Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek in de Brusselse Hoofdstedelijke regering
© Saskia Vanderstichele

Brusselse ondernemers kunnen proxi-leningen krijgen

© Belga
06/10/2020

De Brusselse regering heeft dinsdag het gebruik van een proxi-lening goedgekeurd. Vanaf 15 oktober wordt het hierdoor voor particulieren mogelijk om privéspaargeld uit te lenen aan Brusselse ondernemers. De kredietgever geniet dan van de fiscale voordelen die via een belastingkrediet aan de lening zijn gekoppeld.

De proxi-leningen worden afgesloten en geregistreerd bij het Brussels Waarborgfonds. Het is voor alle zelfstandigen, kmo's en verenigingen van het Brussels Gewest met een economische activiteit een nieuwe manier om de nodige financiële steun te krijgen.

De lening die ze aangaan heeft een termijn van vijf of acht jaar en kan in één keer, maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks terugbetaald worden. Ze dient enkel voor de uitoefening van de ondernemingsactiviteit. De rentevoet bedraagt minimaal 0,875 procent en maximaal 1,75 procent, de wettelijke rentevoet voor 2020.

Tot 300.000 euro

De kredietgever kan per onderneming maximaal 75.000 euro investeren per belastingjaar, met een absoluut maximum van 200.000 euro. Terwijl de onderneming maximaal 300.000 euro mag lenen. De voordelen voor de kredietgever bestaan uit een jaarlijks belastingkrediet van 4 procent van het geleende bedrag gedurende de eerste drie jaar en vervolgens 2,5 procent voor de volgende jaren.

Wanneer de kredietnemer niet in staat is om terug te betalen, door bijvoorbeeld een faillissement, recupereert de kredietverstrekker 30 procent van het uitstaande bedrag via een éénmalig belastingkrediet.

"Deze maatregel zal voor alle partijen gunstig zijn: voor burgers via het belastingkrediet, voor ondernemingen via leningen met een voordelige rentevoet en voor het gewest via investeringen in de reële Brusselse economie", zeggen Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie, en Sven Gatz (Open VLD), minister van Financiën en Begroting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Barbara Trachte, proxi-leningen, prox

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie