"Een deel van de opgebrachte winst willen we opnieuw in de lokale economie investeren", aldus medeoprichter Christophe Marquez.

Brusselse onderneming wil 'ethische' gsm-provider worden

JA
© BRUZZ
20/06/2018

De piepjonge coöperatie Neibo lanceert vanaf volgend jaar een vorm van mobiele telefonie, waar burgers en abonnees mee aandeelhouders van zijn. De onderneming wil ook een deel van haar winst opnieuw investeren in duurzame en lokale projecten. De oprichters presenteren hun project binnenkort op enkele locaties in Brussel.

Neibo wil vanaf juni 2019 een nationale dienst voor mobiele telefonie worden. Opvallend: de operator plant om een deel van zijn winst in lokale, ethische en duurzame initiatieven te investeren. Daarnaast wil het van zijn gebruikers ook beheerders maken, die elk een stem hebben bij beslissingen die de onderneming aanbelangen.

Dat blijkt een unicum in de sector te zijn. “Je hebt al verschillende coöperaties in de energiebranche en in de financiële wereld, maar binnen de mobiele telefonie was dat nog onbestaande”, legt medeoprichter Christophe Marquez uit.

Vanaf 20 euro kan iedereen aandeelhouder worden bij Neibo.

Christophe Marquez, medeoprichter Neibo

Zo’n coöperatie houdt in dat burgers medebeheerder kunnen worden en op die manier mee mogen beslissen welke koers de onderneming zal varen. “Vanaf 20 euro kan iedereen aandeelhouder worden bij Neibo. We plannen om bij elke algemene vergadering een hele grote zaal te huren, waardoor mensen fysiek aanwezig kunnen zijn en mee kunnen beslissen over de voorstellen.”

Een van die beslissingen waar de coöperanten zich mee over mogen buigen, is de selectie van duurzame initiatieven waar Neibo een financiële bijdrage aan zal leveren . “Een deel van de opgebrachte winst willen we opnieuw in de lokale economie investeren door ethische ondernemingen te ondersteunen”, zegt Marquez. Ook aandeelhouders zelf zouden in de winst delen, onder andere door kortingen op hun telefonieabonnement.

150 000 euro

Aanvankelijk zal Neibo als zogeheten ‘virtuele operator’ wel nog gebruik maken van het netwerk van de klassieke operatoren. “In België kan je niet zomaar zendmasten in je achtertuin beginnen bouwen, maar het is wel de bedoeling dat Neibo op lange termijn eigen zendmasten koopt”, aldus Marquez.

Opdat Neibo effectief het levenslicht zou zien, lanceerden de oprichters in mei een crowdfunding-campagne. Het doel: tegen 30 november 150.000 euro ophalen. Als de coöperatie daarin slaagt, zal het Sociaal Ondernemingsfonds van het Brussels Gewest dat bedrag nog eens verdubbelen.

De oprichters trekken de komende weken doorheen heel België om het project uit de doeken te doen voor geïnteresseerden. De eerste haltes van de Neibo Tour zijn op 20 juni in café het Boentje in Schaarbeek en op 26 juni bij de pop-upruimte La Guinguette du Parc de Forest in Vorst. Op 6 juli houdt de tour ook nog halt aan zomerbar De Koer in Anderlecht.

Meer informatie vind je op www.neibo.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Neibo , mobiele telefonie , onderneming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni