Franc Bogovic (Open VLD) aan de Kunstberg

| Franc Bogovic (Open VLD) aan de Kunstberg.

Frank Bogovic nieuwe topman bij bij Finance.brussels: 'We hebben niks aan een woestenij'

LG
01/04/2020

In het midden van de coronacrisis kondigt de gewestelijke investeringsmaatschappij Finance.Brussels hun nieuwe gedelegeerd bestuurder aan: ondernemer, liberaal en consultant Franc Bogovic. "Ik ben blij dat ik me nuttig kan maken."

De drieëndertigjarige Franc Bogovic is van vele markten thuis. Hij studeerde magna cum laude af aan Solvay, ging daarna ondernemen in Vietnam, werd volksvertegenwoordiger voor Open Vld en ging daarna verder als bedrijfsconsultant.

"We vonden het niet gepast om het nieuws te brengen bij het begin van de corona-uitbraak, maar ik loop ondertussen eigenlijk al 2 weken rond als gedelegeerd bestuurder bij finance.brussels", zegt Franc Bogovic. Hij werd door de nieuwe raad van bestuur van finance&invest.brussels op 11 april goedgekeurd als nieuwe gedelegeerd bestuurder, naast CEO Pierre Hermant.

De onafhankelijke Brusselse financiering- en investeringsmaatschappij waarvan hij aan het roer komt te staan, heeft de komende maanden als belangrijke opdracht om de Brusselse horecazaken mee recht te houden.

"Naast ons “gewoonlijke” investeringswerk bij Finance&Invest.Brussels, gaat er deze week een speciale gedelegeerde missie starten om de horeca te ondersteunen. Die missie zijn we al twee weken aan het voorbereiden. Mijn politieke ervaring helpt momenteel wel", zegt Bogovic, die ook volksvertegenwoordiger was in het Vlaams Parlement. "Omdat ik veel mensen ken, ken ik veel spelers en beslissingsmakers en worden moeilijke zaken snel transparant.

Beroepsmisvorming

"Maar het is hier geen bedrijf van 'politique politicienne'", benadrukt hij. "Alles moet objectief gebeuren. We volgen die gedelegeerde missie voor het ondersteunen voor de horeca, en daar zijn we dag in, dag uit mee bezig. Dat wil zeggen dat we de druk op de kleinere horecaspelers verlichten door de grotere spelers van kredietlijnen te voorzien. Zo hoeven de klanten niet in te staan voor de leveranciers."

Bogovic wil verder meewerken aan het nieuwe elan van Pierre Hermant, de CEO die twee jaar geleden begon bij de investeringsmaatschappij. "Ik ken zoals iedereen wel wat beroepsmisvorming, en door mijn achtergrond als consultant heb ik al meteen een aantal zaken gezien die anders kunnen hier", vertelt Gobovic. "Professionaliseren en verjongen hoort daar zeker bij. In die werkwijze treed ik Hermant graag bij. Je wordt op zo'n functies niet echt op voorbereid, hoor. Ik vind het een fijne job, met veel afwisseling, maar er wordt niet gevraagd of je kan zwemmen: je wordt in het water geworpen en ervan uitgegaan dat je het gewoon kan."

Familie van artsen

"Ik zit namens finance&investment.brussels in de Economic Risk Management Group in de taskforce voor grote bedrijven. En de crisis is heel dichtbij", besluit hij over de moeilijke omstandigheden waarin hij begint. "Dus ik kan moeilijk zeggen dat het een 'positieve uitdaging' is om op dit moeilijke moment aan de leiding te komen. Kennissen en vrienden liggen in het ziekenhuis, mijn moeder, grootmoeder en zus werken in de geneeskunde. Maar op een bepaalde manier ben ik blij dat ik me nuttig kan maken. We moeten ervoor zorgen dat de impact op onze stad zo klein mogelijk blijft, en dat de ondernemingen terug op volle kracht kunnen komen. Niemand heeft er iets aan als het hier een woestenij wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, finance.brussels, investeringsmaatschappij, horeca, onderneming, franc bogovic

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni