Brusselse regering anticipeert op meer ontslagrondes

© Ivan Put
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

Voor Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) was het transformatieplan bij D'Ieteren, waardoor 211 banen op de tocht staan, wegens de coronacrisis voorspelbaar. Hetzelfde dreigt in andere sectoren. "Dus moeten we anticiperen", vindt Clerfayt.

Hoewel de gevolgen van de coronacrisis op de volledige werkloosheid tot nog toe beperkt blijven, vreest Clerfayt dat deze situatie niet zal blijven duren. De tijdelijke werkloosheid, waarvan de werkgevers de voorbije weken aanzienlijk gebruikgemaakt hebben, zal geleidelijk aan stopgezet worden en leiden tot ontslagen.

Daarom roept Clerfayt op om hierop te anticiperen bij de uitwerking van relanceplannen. "Op federaal niveau zullen we al een ambitieus relanceplan nodig hebben dat aansluit op het Europese relanceplan en bijzondere aandacht heeft voor alle dimensies van de werkgelegenheid: de toegang tot werk, de creatie van nieuwe jobs en het behoud van de tewerkstelling."

Ook op Brussels niveau wordt aan een relanceplan gewerkt. "Dat zal op maat zijn van de uitdagingen die ons te wachten staan", aldus de minister. De opleiding en de begeleiding van personen die hun job verloren zullen hebben, zullen centraal staan in het tewerkstellingsbeleid voor de relance. "We gaan alle ontslagen personen begeleiden in hun zoektocht naar een nieuwe job. Opleiding wordt essentieel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?