The Hotel, viersterrenhotel aan de Waterloolaan op de Brusselse Kleine Ring

| De Brusselse hotelsector krijgt zware klappen te verwerken door de coronacrisis. De financiële schade is enorm. De Brusselse Kamer van Koophandel vraagt daarom 'effectieve en efficiënte steunmaatregelen'.

‘Corona kostte Brusselse economie al vijf miljard'

Godfried Roelant
© BRUZZ
16/04/2020

Na iets meer dan een maand in quarantaine komt Beci, de Brusselse Kamer van Koophandel, uit bij een geschat verlies van het bruto Brussels product van vijf miljard euro. “Per maand dat er gewacht wordt met de heropstart van de economie, komt er datzelfde bedrag bij”, zegt secretaris-generaaal Jan De Brabanter.

Met een bezettingsgraad van minder dan vijf procent zit de Brusselse hotelsector sinds het begin van de quarantaine door de coronacrisis aan de grond. “Als je weet dat een paar van die hotels dan nog voorzien in tijdelijke opvang van kwetsbare groepen zoals daklozen, dan is de situatie niet bepaald rooskleurig te noemen’, zegt Jan De Brabanter, secretaris-generaal van Beci, de Brusselse Kamer van Koophandel.

Brusselse horeca

In Vlaanderen wordt het verlies van het bruto Vlaams product na een maand lockdown geschat op 45 miljard euro. Bij Beci komen ze voor diezelfde periode voor de Brusselse economie uit op een bedrag van vijf miljard. Zeven à acht procent van die daling, of zo'n 400 miljoen euro, laat zich voelen in de horeca.

“Drie mei is nu de nieuwe einddatum van de lockdown. Met die datum in het achterhoofd zal dat bedrag waarschijnlijk verdubbelen, zeker als er daarna nog een verlenging volgt. Per maand dat er gewacht wordt met de heropstart van de economie, komt er ongeveer vijf miljard bij. En dat kan in de komende maanden nog verder oplopen als ook het verlies aan uitgestelde investeringen en de interimarbeid wordt meegerekend. Laat ons hopen dat de federale en gewestelijke steunmaatregelen de malaise tot een minimum kunnen beperken.”

Hotelbelasting

Het Brusselse gewest trekt (voorlopig) 200 miljoen euro uit om de economie in zijn geheel uit het slop te trekken. Daarin zit onder meer 30 miljoen euro vervat om de opschorting van de citytaks voor zes maanden op te vangen. In normale omstandigheden brengt die zo’n 23 miljoen euro op. Maar De Brabanter is niet overtuigd en vindt de ingreep in zijn huidige vorm niet doeltreffend.

"De beslissing om de hotelbelasting terug te draaien kan je moeilijk een echte steunmaatregel noemen. Dat zou het wel zijn als de uitstelperiode ervan langer zou doorlopen, zeg maar voor een à twee jaar"

Jan De Brabanter, secretaris-generaal van Beci

“De citytaks is een hotelbelasting die per gast wordt betaald op basis van het aantal geboekte overnachtingen. Maar als de hotels leeg zijn, dan valt die vergoeding automatisch weg. De beslissing van Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) om die specifieke belasting terug te draaien kan je dus moeilijk een echte steunmaatregel noemen. Dat zou het wel zijn als de uitstelperiode ervan langer zou doorlopen, zeg maar voor een à twee jaar. Want pas in het najaar gaan de hotels de echte impact van de crisis voelen, misschien zelfs pas aan het begin van 2021. Dan zal alle hulp welkom zijn. De sector zelf heeft ondertussen ook de terugstorting van de belasting van vorig jaar op tafel gelegd als middel om de schade te beperken.”

Citytrippen in eigen land

Restaurants treffen op dit moment voorbereidingen voor wanneer ze de deuren weer mogen openen. Dat houdt onder andere het voldoende scheiden van de tafels in, zodat de gevraagde social distancing te allen tijde gerespecteerd kan worden. De Brabanter verwacht dat de verliezen daar sneller goedgemaakt zullen worden dan in de hotels.

"Weinig mensen die Brussel als bestemming voor een daguitstap kiezen blijven er ook slapen. Daardoor zal de sector in de zomer heel wat inkomsten mislopen"

Jan De Brabanter, secretaris-generaal van Beci

“We zullen deze zomer naar alle waarschijnlijk niet met zijn allen op vakantie kunnen gaan in het buitenland. Dat biedt perspectieven om ontspanning te gaan zoeken in eigen land, met bijvoorbeeld een citytrip. De restaurants en cafés, als ze tegen dan al weer open zijn, zullen daar wel bij varen. Voor de hotelsector ligt dat moeilijker. Want weinig mensen die Brussel als bestemming voor een daguitstap kiezen blijven er ook slapen. Daardoor zal de sector heel wat inkomsten mislopen. Er komen voor de hotels dus nog moeilijke tijden aan die wel eens lang zouden kunnen aanslepen als er niet dringend een efficiënt relanceplan wordt uitgestippeld”, aldus De Brabanter nog.

Donderdag komt de economische taskforce van het Brussels gewest samen om een stand van zaken op te maken en eventueel nieuwe maatregelen aan te kondigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Economie, Jan De Brabanter, BECI, horeca, omzetverlies, citytaks

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni