City tax bracht vorig jaar 23 miljoen euro op

© PhotoNews
| Het heraangelegde de Brouckèreplein met Hotel Métropole.

Vorig jaar bracht de hotelbelasting, de zogenaamde 'city tax', 23 miljoen euro bij aan de schatkist van Brussel. Dat is een toename van 4,5 miljoen euro ten opzichte van 2017 en lijkt een indicatie voor een goed toeristisch jaar. Toch ziet de hotelsector af van de oneerlijke concurrentie met platforms als AirBnB.

Zowel grote hotelketens als kleine logies in Brussel struikelen over de illegale verhuur van accomodaties, zoals platformen als AirBnB die organiseert. Het Brussels Gewest zette met strenge wetgeving de aanval in en voert ook regelmatig controles uit, maar toch trekt de Brusselse hotelfederatie BHA aan de alarmbel.

“Er worden heel wat inspanningen geleverd, maar toch zijn er nog uitbaters die de regels niet respecteren. Zij betalen de city tax niet, wat niet alleen oneerlijk is maar ook slecht voor de schatkist en het toerisme in Brussel”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh van BHA. Een deel van de hotelbelasting vloeit immers terug om de kwaliteit van het toerisme-aanbod te verbeteren.

Monnikenwerk

Volgens kersvers minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) blijft het monnikenwerk om de ongeregistreerde uitbaters op te sporen. “Maar de meerderheid van de (apart)hotels is geregistreerd. Het probleem situeert zich vooral bij de B&B’s, gastenkamers en AirBnB-verhuurder”, aldus Gatz in de krant La Dernière Heure.

Het is niet helemaal duidelijk om hoeveel overtreders het gaat. Cijfers van de hotelbelasting in 2018 lijken er alvast op te wijzen dat meer uitbaters in regel zijn, of kunnen wijzen op een goed toeristisch jaar. Ten opzichte van 2017 leverde de city tax 25 procent extra op. Die wordt geheven op elke overnachting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?