Sven Gatz (Open VLD)

Gatz verplaatst begrotingscontrole naar najaar door corona

© Belga
01/04/2020

De Brusselse regering stelt de begrotingscontrole van het voorjaar uit naar het najaar en vervangt die door een 'coronacontrole' om een provisie aan te leggen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat kondigde minister van Begroting Sven Gatz woensdagvoormiddag aan op de videoconferentie van verschillende commissies van het Brussels Parlement aan.

In de videoconferentie gaven minister-president Rudi Vervoort en de bevoegde ministers toelichting geven bij de 'evolutie en opvolging van de crisis Covid-19'.

Minister Gatz wees erop dat de coronamaatregelen die de Brusselse regering tot nu beslist heeft zo'n 200 miljoen euro zullen kosten. De helft daarvan, 100 miljoen euro, is de kost van de eenmalige premie van 4.000 euro voor bedrijven van hoogstens 50 werknemers in Brussel, die door de federale coronamaatregelen moesten sluiten.

Staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte verduidelijkte op vragen van parlementsleden dat gekozen was om de federale criteria te behouden omdat die gemakkelijk toepasbaar zijn en juridische zekerheid bieden. Volgens haar kunnen 22.000 Brusselse bedrijven aanspraak maken op de premie.

Corona-aanpassing

Daarnaast is 30 miljoen euro voorzien voor de steunmaatregelen van finance.brussels om bedrijven financiële ademruimte te geven tijdens de crisis. Ook 30 miljoen wordt vrijgemaakt voor de sector van de dienstencheques en voor het pakket maatregelen voor de non-profitsector. Tenslotte is 15 miljoen euro voorbehouden voor de minderontvangsten op te vangen van het opschorten van de citytaks en de taxitaks.

"Deze bedragen zijn nog niet gestabiliseerd en zullen wellicht niet volstaan. Bovendien zullen ook de inkomsten nog verminderen", aldus Sven Gatz. Om een beeld te hebben van de bijkomende uitgaven voor de coronacrisis zal een 'corona-provisie' worden vastgelegd. Daardoor zullen de middelen snel vrijgemaakt kunnen worden.

Voor de crisis zal een begrotingsaanpassing moeten worden doorgevoerd, een 'corona-aanpassing'. De klassieke begrotingscontrole, die volop in voorbereiding was, wordt verschoven tot na de zomer, zo kondigde de Begrotingsminister nog aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Economie , coronacrisis , Sven Gatz , begroting 2020

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni