Brusselse supermarkten Carrefour Mestdagh blijven dicht

© PhotoNews

Een meerderheid van de eigen winkels van de groep Mestdagh zullen dinsdag gesloten blijven, zo verwachten de vakbonden. Dinsdagochtend voor openingstijd liet het personeel van 23 van de 52 winkels in eigen beheer al weten dat ze het werk neerleggen. Vijf van de zeven Brusselse winkels blijven dicht.

De christelijke vakbond verwacht dat de acties dinsdag nog zullen uitbreiden. Er staan bijvoorbeeld ook stakingsposten aan het distributiecentrum in Gosselies (Charleroi). De groep Mestdagh, de uitbater van Carrefour-supermarkten, is enkel in Brussel en in het zuiden van het land actief.

In Brussel blijven dinsdag vijf van de zeven winkels gesloten. Enkel de supermarkten in Sint-Gillis en het Muntcentrum in Brussel blijven voorlopig open. De supermarktketen kondigde maandag op een bijzondere ondernemingsraad de wil tot herstructureren aan.

450 banen

De directie wil 450 banen (of zowat één baan op de vijf, red.) schrappen, zonder evenwel winkels te sluiten. Ze wil ook meer polyvalentie en zondagsopeningen invoeren. De procedure-Renault zal worden opgestart. Een eerste ontmoeting met de vakbonden is voorzien voor 17 mei, zo maakte operationeel directeur Guillaume Beuscart op RTL bekend.

Volgens hem wil de directie zoveel mogelijk naakte ontslagen vermijden, door een beroep te doen op brugpensioen (SWT) of vrijwillig vertrek. "Ik begrijp de woede en ongerustheid bij het personeel. Maar het was hoogdringend dat we iets deden en we nemen onze verantwoordelijkheid."

Alarmerend

De omzet van de groep Mestdagh daalt al zes jaar op rij en die trend versnelde vorig jaar nog. Volgens de directeur zijn ook de eerste cijfers voor 2018 "alarmerend".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?