Brusselse vzw Duo for a Job trekt naar Parijs

© duo for a job vzw
| De komende drie jaar wil Duo for a Job 5.000 nieuwe duo's op poten zetten.

Breng een jonge werkzoekende met migratieachtergrond in contact met een vijftigplusser met tonnen ervaring, en laat hen samen zoeken naar werk. De vzw Duo for a Job hielp in België al 2.000 jongeren aan een mentor en de helft onder hen aan een job. Nu trekt het concept naar Parijs.

Voor jongeren met een migratieachtergrond verloopt de zoektocht naar werk doorgaans nog altijd moeizamer dan voor jongeren van Belgische afkomst, zo bleek onlangs nog uit een studie van view.brussels. De vzw Duo for a Job probeert daar al sinds 2013 iets aan te doen, door die werkzoekende jongeren een persoonlijke mentor te geven.

De mentors zijn allemaal vrijwilligers van boven de vijftig, die zelf een heleboel werkervaring en dikwijls een breed netwerk meedragen. De duo's zitten een halfjaar lang elke week samen om de jongere te begeleiden naar werk.

Start-up

In ons land is de vzw intussen actief in Antwerpen, Gent en Luik. En nu trekken ze dus naar het buitenland, zo schrijft de zakenkrant L’Echo. Eerst naar Parijs, waar ze gaan samenwerken met Station F, een incubator voor start-ups, en volgend jaar naar Rijsel. In de toekomst wil het bedrijf ook richting Nederland en Duitsland trekken. Het doel is om de komende drie jaar 5.000 nieuwe duo’s te vormen. Vandaag zijn dat er 2.000 in België alleen.

De vzw had sowieso al de ingesteldheid van een start-up. Een jaar na het oprichten ontving Duo for a Job de eerste zogenaamde social impact bond in ons land. Dat is een private investering die pas wordt terugbetaald door de overheid vanaf er succes wordt geboekt. In het geval van Duo for a Job zorgde Actiris voor structurele steun. Na een jaar hebben driekwart van de jongeren ofwel een job (53 procent) ofwel een opleiding (20 procent) gevonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?