Uber-chauffeurs en fietskoeriers zijn voortaan werknemers vast in dienst in Californië.

Californië regelt onzeker statuut van Uber-chauffeurs

TDN
© BRUZZ - Belga
11/09/2019

Californië keurde een wet goed die bedrijven achter taxi-apps of maaltijdbezorgers verplicht om hun personeel voortaan als werknemer onder contract te leggen. De kwestie over het personeelsstatuut bij bijvoorbeeld Deliveroo en Uber is ook in Brussel een punt van discussie.

De nieuwe arbeidswet die in Californië is aangenomen, schrijft voor dat mensen alleen als zelfstandige kunnen worden behandeld als hun werk buiten de gebruikelijke activiteiten van het bedrijf valt. De Amerikaanse staat speelt zo een voortrekkersrol. Voortaan hebben maaltijdkoeriers en Uber-chauffeurs in Californië recht op het minimumloon, betaalde vakantie en ziekteverlof.

In Californië werken naar schatting ruim een miljoen mensen als zelfstandige via digitale platforms. De nieuwe wet stuwt de kosten voor de deelplatformen de hoogte in, maar is ook van symbolische waarde. Veel ontwikkelaars van apps voor de zogenoemde 'gig economy', die zich beroepen op hun innovatieve karakter, hebben hun zetel in Silicon Valley in Californië.

Bij taxi-app Uber werkt het personeel overal ter wereld als zelfstandige. Maar in steeds meer landen komt het bedrijf daarmee onder vuur te liggen. Ook in het Verenigd Koninkrijk bepaalde de op een na hoogste rechtbank vorig jaar dat Uber-chauffeurs eigenlijk werknemers zijn. Ook de maaltijdkoeriers blijven in het ongewisse over hun statuut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Uber, Deliveroo, fietskoeriers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni