uber eats ubereats ilot sacré beenhouwersstraat restaurant terras toerist toerisme toeristen

| Koeriers weten nog steeds niet welke fiscale afslag ze moeten nemen.

Nog steeds geen duidelijkheid over belastingvoordeel maaltijdkoeriers

Bettina Hubo
© BRUZZ
26/08/2019

De maaltijdkoeriers van Deliveroo en Uber Eats weten nog altijd niet of hun activiteiten onder de deeleconomie vallen en of ze dus recht hebben op een voordelig belastingregime. Nochtans had de fiscus hen aan het begin van de zomer snel duidelijkheid beloofd. Ten laatste op 30 augustus moeten de koeriers hun aangifte indienen.

Maaltijdbezorgbedrijven als Deliveroo en Uber Eats werden vorig jaar tot hun grote vreugde erkend als deelplatform waardoor de fietskoeriers die voor hen werken in principe kunnen genieten van een interessant fiscaal statuut. Volgens de recente wet op de deeleconomie mogen mensen die hun diensten via zo’n platform aanbieden jaarlijks tot 6.250 euro onbelast bijverdienen, en hoeven ze op die inkomsten ook geen sociale bijdragen te betalen. Keerzijde is wel dat ze geen sociale rechten opbouwen.

De fiscus maakt echter bezwaar. Volgens de belastingdienst kunnen de koeriers geen aanspraak maken op het voordelige statuut. Er is immers geen rechtstreekse overeenkomst en uitwisseling van diensten tussen twee particulieren, met name tussen de koerier en de klant.

Voor de FOD Financiën zijn de koeriers ofwel werknemer, ofwel zelfstandige. Het zou betekenen dat ze alsnog belastingen en sociale bijdragen moeten betalen.

Uitstel

Deliveroo en Uber Eats betwisten de interpretatie van de fiscus en gingen in onderhandeling met de FOD Financiën. Omdat er geen oplossing uit de bus kwam, ontvingen de koeriers die vorig jaar maaltijden bezorgden, dit jaar nog altijd geen fiscale fiche.

Om die reden besloot de FOD Financiën de koeriers uitstel te verlenen tot 30 augustus voor het indienen van hun belastingaangifte. De dienst beloofde op haar website snel duidelijkheid te zullen geven over de manier waarop de inkomsten moeten worden aangegeven.

“Het is een beetje dom om de koeriers eerst bijkomende tijd te geven en dan te talmen met de beloofde instructies.”

Martin Willems - CNE-CSC

Die duidelijkheid is er vandaag nog steeds niet hoewel de deadline in zicht is. Martin Willems van de Franstalige christelijke vakbond CNE-CSC vindt het onbegrijpelijk. “Het is een beetje dom om de koeriers eerst bijkomende tijd te geven en dan te talmen met de beloofde instructies.”

Wat als er de volgende dagen geen duidelijkheid komt? Vakbondsman Willems adviseert de koeriers om toch een aangifte in te dienen, dat zijn ze namelijk wettelijk verplicht, en de inkomsten te vermelden onder het vakje van de deeleconomie. “Onder die noemer werden de vergoedingen door Deliveroo en Uber Eats betaald en de koeriers hebben geen bericht van de fiscus gekregen dat het anders moet.”

In principe

Op zich is Willems het eens met de interpretatie van de fiscus: de nieuwe wet op de deeleconomie zou niet van toepassing moeten zijn op de maaltijdbezorgers. “Wij ijveren ervoor dat de koeriers een werknemersstatuut, met inbegrip van alle sociale rechten, krijgen.” Anderzijds vindt de vakbond dat nu Deliveroo en Uber Eats de koeriers heeft voorgespiegeld dat ze onder de deeleconomie zouden werken, de koeriers niet het slachtoffer mogen worden van een eventuele herkwalificatie door de belastingdienst. “Wij hebben de fiscus dan ook voorgesteld om de kwalificatie ‘deeleconomie’ wel te laten gelden voor het verleden maar een nieuw regime af te spreken, bijvoorbeeld vanaf september 2019.” De fiscus ging hier volgens Willems niet op in.

Bij de FOD Financiën beperkt woordvoerder Francis Adyns zich tot de mededeling "we zijn nog niet 30 augustus". Bij Deliveroo wil men evenmin uitleg geven "omdat de gesprekken met de fiscus nog lopende zijn."

Overigens schrikt al die onzekerheid over het statuut kandidaat-koeriers niet af. Volgens de krant De Standaard krijgt Deliveroo maandelijks duizend aanvragen van mensen die als koerier aan de slag willen en moeten nieuwelingen soms dagen, weken, zelfs maanden wachten om aan de slag te kunnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, belastingen, fietskoeriers, Deliveroo, Uber Eats

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni