Carrefour schrapt 950 banen in plaats van 1.233

© PhotoNews
| Bijzondere ondernemingsraad bij hoofdzetel Carrefour in Evere op 25 januari 2018. Toen was nog sprake van 1.233 ontslagen.

Bij supermarktketen Carrefour zullen 950 banen verdwijnen, in plaats van 1.233. Dat meldt Carrefour zelf. In de hoofdzetel in Evere vertrekken 180 mensen. Verder blijven de Brusselse vestigingen gespaard.

De directie van Carrefour en de sociale partners hebben na vier maanden overleg een protocolakkoord bereikt. Het aantal jobs dat verdwijnt is niet 1.233 zoals eerder gezegd, maar 950. Vier formules voor vrijwillig vertrek worden voorgesteld aan de werknemers om naakte ontslagen te vermijden.

“Ook de 180 banen die in hoofdzetel Evere verdwijnen, gebeuren onder vrijwillig vertrek,” zegt woordvoerder Baptiste van Outryve aan BRUZZ.

“In andere Brusselse Carrefour-winkels zullen er geen mensen vertrekken. Er komt wel een nieuwe werkorganisatie in alle hypermarkten, dus ook in de Brusselse. Maar dat heeft geen impact op de kleinere Carrefour Market en Carrefour Express in Brussel,” aldus Van Outryve.

Onduidelijkheid over brugpensioen

Het protocolakkoord moet nu nog goedgekeurd worden in een finale CAO. Een van de vertrekformules betreft immers brugpensioen (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of SWT). Het is niet helemaal duidelijk hoe die SWT moet toegepast worden, en of alle regio’s dat toestaan.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft nu zijn collega’s uit de regio’s uitgenodigd om te vergaderen over het dossier-Carrefour en de toepassing van de SWT vanaf 56 jaar. Dat heeft premier Charles Michel aangekondigd. Wanneer dat overleg gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi) liet al weten dat hij het outplacementplan bij Carrefour zal goedkeuren, als zijn federale collega Kris Peeters groen licht geeft voor de brugpensioneringen. Arbeidsmiddelingsdienst Actiris zou in dat geval de mensen die bij Carrefour ontslagen werden, begeleiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?