Meer dan 1.200 banen bedreigd bij Carrefour

© PhotoNews
| In de hoofdzetel van Carrefour zouden een 180-tal banen sneuvelen.

Meer dan 1.200 zijn bedreigd bij de supermarktketen Carrefour. Dat is het gevolg van een transformatieplan. Het gaat om iets meer dan 1.050 banen in hypermarkten, en 180 personen op de hoofdzetel in Evere. Carrefour spreekt over "efficiëntiewinsten", vakbonden van een “bloedbad”.

De meeste Carrefour-hypermarkten moeten inkrimpen, maar die in Genk en Luik gaan volledig dicht, zo bleek donderdagnamiddag. Die laatste twee winkels zijn structureel verlieslatend. Bedoeling daarvan is de kosten te drukken en geld vrij te maken voor investeringen in bijvoorbeeld digitale ontwikkeling, de eigen huismerken en biovoeding.

Carrefour wil naar eigen zeggen vooral de efficiëntie van haar winkels verhogen. De 443 Market supermarkten en 296 Express buurtwinkels worden niet getroffen door de maatregelen, zegt de keten nog.

'Sociaal bloedbad'

Vakbonden zijn niet te spreken over de aankondiging. "Dit is een sociaal bloedbad,” zegt Kristel Van Damme van LBC. “Het is heel duidelijk dat zich hier drama's zullen afspelen."

De bonden klagen dat de directie niet duidelijk is in haar communicatie over wie allemaal getroffen zal worden. "Amateurisme," zegt Jan De Weghe van BBTK. "De directie toont een gebrek aan emoties. Dit komt veel harder aan dan verwacht."

Als reactie op de aankondiging hebben verschillende winkels de deuren vroegtijdig gesloten. De vakbondsafgevaardigden gaan nu in de winkels uitleg geven aan het personeel.

België harder getroffen dan Frankrijk

De bonden merken ook op dat België procentueel harder getroffen wordt dan Frankrijk. Daar komt er een plan van vrijwillig vertrek voor 2.400 van de 10.500 getroffen werknemers op de hoofdzetel. Er is ook enkel sprake van inkrimpingen van hypermarkten, geen sluitingen.

"We hadden een lightversie van Frankrijk verwacht, maar het tegendeel blijkt waar," zegt Tom Van Droogenbroeck van ACLVB.

De vakbonden gaan nu in sneltempo met de directie onderhandelen, te beginnen op 31 januari. De bonden hopen het aantal getroffen werknemers terug te dringen. Bij de herstructurering in 2010 vielen geen naakte ontslagen. Toen konden 910 werknemers op brugpensioen vertrekken, maar de regels daarrond zijn inmiddels strenger geworden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?