Clerfayt: 'Actiris heeft regels openbare aanbesteding geschonden'

© Bart Dewaele
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

De Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris heeft de regels inzake openbare aanbestedingen geschonden. Dat zei Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt woensdag in het Brussels Parlement.

Actiris sloot in 2019 een contract van bijna een miljoen euro voor een consultancy-opdracht met Living Tomorrow, over de toekomst van de arbeidsmarkt tegen 2030. Volgens Clerfayt was er daarbij geen enkele goede reden om geen openbare aanbesteding uit te schrijven. De opdracht kon volgens hem ook worden uitgevoerd door de eigen diensten, net als door de sociale partners of door de privésector. Hij vraagt een intern onderzoek om de verantwoordelijken aan te duiden.

Het contract werd al in maart van dit jaar ontbonden door het beheerscomité, maar het voorschot kon niet meer worden gerecupereerd. Clerfayt zal zich naar eigen zeggen niet verzetten tegen een diepgravende controle door het Rekenhof van alle contracten van Actiris.

Brussels Parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) noemt de situatie bijzonder ernstig. "Dit zaait ernstige twijfel over het correcte beheer van Actiris door de directie-generaal, het respect voor de wetgeving op openbare aanbestedingen en vooral over mogelijke andere contracten die op deze manier zijn afgesloten", zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?