De Belgische coöperative bank NewB bij de voorstelling van het logo op 28 november 2019 De bank zamelde 30 miljoen euro in voor een Europese banklicentie en was een reactie op de bankencrisis van 2008

| De Belgische coöperative bank NewB bij de voorstelling van het logo op 28 november 2019 De bank zamelde 30 miljoen euro in voor een Europese banklicentie en was een reactie op de bankencrisis van 2008.

Coöperanten beslissen op 26 november over voortbestaan NewB

© Belga
09/11/2022

De buitengewone algemene vergadering die zal beslissen over de toekomst van NewB, zal plaatsvinden op 26 november. Dat heeft de coöperatieve woensdag bevestigd.

Er liggen tijdens de buitengewone algemene vergadering twee scenario's op tafel. Ofwel beslissen de coöperanten dat er geen toekomst meer is voor NewB, nadat het zijn bankvergunning is kwijtgeraakt. Dan zal de coöperatieve worden ontbonden. Ofwel geven de coöperanten de raad van bestuur "het mandaat om één of meer opties voor de voortzetting van de activiteiten van NewB te onderzoeken", zo staat in de agenda van de algemene vergadering.

Een eventuele voortzetting zal sowieso zonder bankactiviteiten zijn. NewB had eind oktober al aangekondigd de bankactiviteiten stop te zetten, omdat het er niet in was geslaagd om de 40 miljoen euro extra kapitaal te verzamelen die nodig was om de banklicentie te kunnen behouden.

De coöperanten kunnen zich tot aan de algemene vergadering ook in een enquête uitspreken over welke activiteiten NewB volgens hen moet behouden. Het kan concreet gaan om verzekeringen, een lopende rekening plus bankkaart (in samenwerking met een bank), kredieten (privé en/of professioneel) of nog beleggingsproducten. De enquête is niet bindend, maar zal "de raad van bestuur inzicht bieden in de activiteiten waaraan coöperanten de voorkeur geven", klinkt het.

NewB organiseert op 21 en 22 november ook online informatiesessies.

De buitengewone algemene vergadering staat gepland op 26 november om 14 uur in het Paul-Emile Janson-auditorium van de Université Libre de Bruxelles (ULB) in Elsene.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni