Rik Daems,  senator voor Open VLD tijdens een plenaire vergadering op vrijdag 16 december 2022

| Rik Daems: Open VLD senator met Brusselse ambities.

Daems maakt statement als kersvers Brusselaar: 'Exportsubsidies schrappen? Geen goed idee'

SVG
© BRUZZ
30/11/2023

BECI, de koepel van Brusselse ondernemingen, is boos. Het Brussels Gewest stevent af op een failliet, en het eerste waar op bespaard wordt is de exportsteun voor de bedrijven. BECI krijgt een opvallende medestander: Open VLD-senator Rik Daems die sinds kort een kunstgalerij uitbaat aan de Zavel.

“Ja ik ben geschrokken,” zegt Daems. “Uit een peiling blijkt dat de helft van de ondernemers overweegt om Brussel te verlaten, zes procent heeft dat zelfs al beslist.”

De senator heeft onlangs zelf de omgekeerde beweging gemaakt. Hij heeft zich in Brussel gevestigd met een kunstgalerij aan de Zavel. Daems is gespecialiseerd in kunst uit de Cobrabeweging. Hij is niet alleen Brusselse ondernemer geworden, hij verhuisde ook van het Leuvense naar Brussel en woont nu aan de Zavel. Hij ziet Brussel als een stad met “geweldige opportuniteiten”, en als “een toegangspoort tot wereld”.

“Dat betekent meteen ook dat je je economie moet koesteren,” zegt hij. “Als je even commercieel redeneert: het kost veel meer om iemand naar hier te halen, dan om iemand hier te houden.”

Daems steunt daarom de oproep van werkgeversorganisatie BECI om het schrappen van de exportsteun voor bedrijven terug te schroeven. Een beslissing is dat van staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit).

Daems begrijpt dat Brussel moet besparen, en dat partijgenoot en begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD) hard op zoek is naar manieren om de begroting in evenwicht te krijgen “maar dat moet je niet doen op uitgaven die juist nadien geld opbrengen,” zegt Rik Daems.

Brusselse ambities

Rik Daems was jarenlang Kamerlid, en werd in 2019 gecoöpteerd senator. Hij was van 1999 tot 2003 ook federaal minister.

Nu Daems in Brussel is komen wonen, kan hij ook de Open VLD in de hoofdstad komen versterken. Maar over zijn politieke plannen blijft hij vaag. “Het politieke vuur brandt, dat is waar, maar ik ben momenteel niet bezig met de verkiezingen van volgend jaar,” zegt hij. “We zullen wel zien wat de toekomst brengt.”

Rik Daems voor zijn galerij in de Ernest Allardstraat in Brussel

| Rik Daems opende een nieuwe kunstgalerij in de Ernest Allardstraat in Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Rik Daems , Open VLD , Brusselse regering , Begroting 2024

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni