Deze Brusselse markten vinden opnieuw plaats

© Bruzz
| Markt op Van Meenenplein.
Updated: 20-05-2020 - 07:35

Vanaf maandag 18 mei mogen markten opnieuw plaatsvinden, al gelden er een aantal beperkingen. Voor de meeste Brusselse markten zijn die beperkingen haalbaar, al zijn er uitzonderingen. Een overzicht.

Markten moeten een circulatieplan hebben, marktkramers zijn verplicht om een mondmasker te dragen en een markt mag niet meer dan vijftig handelaars tellen. Onder deze voorwaarden kunnen de markten opnieuw plaatsvinden vanaf vandaag.

Geen probleem voor de markt op het Dapperheidsplein in Anderlecht. Die vindt opnieuw plaats vanaf woensdag. Maar voor de veel grotere markt op de Abattoir-site is er nog geen duidelijkheid. Die markt telt honderden handelaars.

In Brussel-Stad staat vast dat de kleinere markten deze week heropstarten. Het gaat om de markt aan Anneessens vanaf dinsdag 19 mei en de biomarkt op het Sint-Katelijneplein vanaf woensdag 20 mei, de gewone markt vanaf zaterdag 23 mei. In Neder-over-Heembeek gaat de markt op het Peter Benoitplein opnieuw van start op vrijdag 22 mei. Hetzelfde geldt voor de markt in de Lakense De Wandstraat.

De gourmetmarkt en antiekmarkt aan de Zavel gaan nog niet door, net als de markt op het Vossenplein. Voor de markt op het Bockstaelplein en in de Antwerpsesteenweg zoekt Brussels handelsschepen Fabian Maingain (Défi) nog een oplossing, omdat het hier om markten gaat met meer dan vijftig marktkramers.

In Elsene bevestigt schepen van Handel Audrey Lhoest (Ecolo) aan BX1 dat alle Elsense markten vanaf deze week opnieuw plaatsvinden. Vanaf dinsdag is er weer een markt op het Luxemburgplein, woensdag volgt het Kasteleinsplein, donderdag de Oude-Lindesquare en vrijdag het Brugmannplein. De markt op het Flageyplein vindt dit weekend ook opnieuw plaats, al zullen daar alleen de geabonneerde handelaars present tekenen.

Burgemeester van Evere Ridouane Chahid (PS) bevestigt dat de twee Everse markten deze week heropstarten. De Deknoopmarkt start op woensdag 20 mei, de markt aan het Kerkhof van Brussel op vrijdag 22 mei. In Koekelberg is de kleine markt op het Bastenakenplein donderdag terug. De zondagsmarkt in Jette keert op zondag 24 mei terug met 50 marktkramers op het Koningin Astridplein, de Jetselaan en de Leopold I-straat. Door de beperking op het aantal marktkramers, laat de gemeente alleen handelaars die voeding verkopen toe. Op het Kardinaal Mercierplein komt op zondag ook een voorlopig marktje met vijf bloemen- en plantenkramen. Nog op het Kardinaal Mercierplein keert de duurzame markt Jette Met woensdag terug.

De Molenbekenaren zullen nog een weekje langer moeten wachten. De drie Molenbeekse markten keren volgende week pas terug: vanaf dinsdag 26 mei op het Hertogin van Brabantplein, vanaf donderdag 28 mei in de buurt van het Gemeenteplein. “Voor de zondagsmarkt op het Gemeenteplein is er geen probleem, want daar gaat het om dertig handelaars”, licht woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) Rachid Barghouti toe. “Voor de twee andere markten zullen we een manier moeten vinden om vijftig handelaars af te wisselen. De schepen van Handel zal daarvoor in dialoog treden met de handelaarsverenigingen.”

Dinsdagochtend moet het college van Oudergem de officiële goedkeuring geven voor de markt op dinsdag in de Sint-Juliaanwijk. Die zal normaal om 14 uur openen. “Het gaat om een formaliteit. Er is een circulatieplan en alles staat klaar”, aldus schepen van Handel Elise Willame (Ecolo).

In Schaarbeek staan wekelijks zes markten op het programma, goed voor 215 marktkramers. Om die maximaal te ondersteunen moeten ze geen belasting betalen voor hun standplaats tot en met 30 juni. De trimestriële bijdragen die hen voor 2020 nog resten, mogen ze op een periode van vijf jaar afbetalen. De markt tussen het gemeentehuis en de Sint-Mariakerk kan voorlopig nog niet doorgaan, omdat die teveel bezoekers lokt. De markten aan de Rigasquare (maandag), Chazal (dinsdag), het Ardense Jagersplein (vrijdag), Les Ecuries van de Tram (vrijdag en zaterdag) en het Kleine Helmetplein (zaterdag) gaan opnieuw open, weliswaar met slechts de helft van de gebruikelijke handelaars.

In Sint-Agatha-Berchem vinden de markten deze week plaats: op woensdagnamiddag in de Vandendrieschstraat. De vrijdagmarkt vindt uitzonderlijk plaats op het Koning Boudewijnplein. Aan de in- en uitgangen van de markt en op de standen kunnen bezoekers hun handen wassen met handgel. Er geldt een verbod om eten of drinken te consumeren. Je gaat alleen naar de markten, tenzij je begeleiding nodig hebt.

Op het Sint-Jobsplein in Ukkel waren de marktgangers vandaag al welkom, net als op het Van Meenenplein in Sint-Gillis. Vanaf dit weekend staan de marktkramers opnieuw op het Voorplein. Of de Zuidmarkt deze week terugkeert, is onzeker. De markt in het centrum van Sint-Joost zal niet deze donderdag, maar de week nadien plaatsvinden.

In Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe vinden de markten deze week plaats. “Wij hebben geen enkele markt met meer dan vijftig marktkramers, dus voor ons is er geen enkel probleem”, aldus de woordvoerster van burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (Défi). Op het Dumonplein en het Sint-Aleidisplein in Sint-Pieters-Woluwe worden ook marktgangers verplicht om een mondmasker te dragen.

De markt op het Wienerplein in Watermaal-Bosvoorde zou op zondag 24 mei kunnen plaatsvinden, al moet het college daarvoor nog groen licht geven. Ook voor de markten in Vorst is er nog geen definitieve beslissing. "Wij moeten er zeker van zijn dat we aan alle voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad kunnen voldoen. Er is nog geen datum voor de eerste markt, maar we hopen dat die zo snel mogelijk kan opstarten", aldus de woordvoerster van burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?