CEO Abattoir: 'Markten spreiden kan op een verantwoorde manier'

KVDP
© BRUZZ
14/05/2020

Vanaf volgende week kunnen de markten opnieuw plaatsvinden, met een aantal beperkingen. Zo zijn niet meer dan 50 marktkramers toegelaten. Dat wordt een probleem voor de markt op de Abattoir-site, de grootste markt van het land. "Sommige gemeenten overwegen om markten op te splitsen of te spreiden", zegt CEO van Abattoir Elke Tibout. "Wij kunnen op een verantwoorde manier verschillende markten inrichten met 50 marktkramers."

In openlucht winkelen op een markt is vanaf volgende week opnieuw mogelijk. Dat is goed nieuws voor onder meer de buurtbewoners van het Bastenakenplein in Koekelberg. Daar staat volgende week donderdag een vijftiental marktkramers paraat voor de wekelijkse markt.

"Wij zijn heel blij, vooral voor de handelaars", vertelt Alain Walraevens, de organisator van de wekelijkse markt op het Bastenakenplein. "Als dit nog vijftien dagen zou duren, zouden sommigen failliet gaan."

Welke concrete voorzorgsmaatregelen de gemeente zal nemen, moet nog bekeken worden. De Nationale Veiligheidsraad verplicht de marktkramers om een mondmasker te dragen, voor marktgangers worden ze aanbevolen. "Wij overwegen om die uit te delen onder de marktkramers", zegt schepen van Middenstand en Handel Khalil Aouasti (PS). "Wij hebben elke inwoner van Koekelberg al een mondmasker gegeven, dus zij kunnen zich beschermen."

Verder komen er grondmarkeringen, zoals ook in sommige winkelstraten, maar of er nadarhekken komen, is nog niet duidelijk. "Het moet veilig, maar ook gezellig blijven", aldus Aouasti. "Dit is altijd al een rustige markt geweest."

'Wij moeten veel mensen teleurstellen'

Naast de verplichting van mondmaskers voor de marktkramers, geldt nog een andere beperking met een veel grotere impact voor grote markten zoals de Zuidmarkt of Abattoir. Een markt mag niet meer dan vijftig marktkramers tellen.

"Op normale weekends hebben wij op vrijdag 60 handelaars, op zaterdag 170 en op zondag 280 marktkramers. Nu gaan wij heel veel mensen moeten teleurstellen", zegt CEO van Abattoir Elke Tiebout. "Op economisch vlak is dat zowel voor die marktkramers als voor ons geen evident verhaal."

Markten spreiden

Als markten keuzes moeten maken, moeten de steunmaatregelen voor marktkramers verlengd worden, vindt de CEO van Abattoir, maar het kan ook anders. Tiebout: "Sommige gemeenten overwegen om markten op te splitsen of te spreiden. Wij kunnen op een verantwoorde manier verschillende markten inrichten met 50 marktkramers. Daarvoor is onze site groot genoeg."

Of dat mogelijk is, hangt af van gemeente en politie. Abattoir wacht nog op groen licht. "Ik hoop wel dat men rekening houdt met het feit dat niet alle markten dezelfde zijn en dat men daarvoor openstaat", aldus Tiebout. "En dat er vooral gelijkheid is tussen de verschillende markten, want het zou jammer zijn als dat verschilt per gemeente."

Op donderdag

Abattoir overweegt daarnaast om ook een markt op donderdag te houden. "De Foodmet is open op donderdag. We willen daar een markt aan koppelen, waarvoor we hopelijk vijftig handelaars bijeenkrijgen, die niet voor andere dagen geselecteerd zijn", verklaart de CEO. Zij hoopt dat de klanten zo ook op een rustiger moment kunnen komen.

De heropstart zal niet makkelijk zijn voor een grote markt als Abattoir. Het worden drukke dagen om de markt op tijd voor te bereiden. Voor de markthal wordt nog een circulatieplan met eenrichtingsverkeer gemaakt en er zal minstens aan elke ingang ontsmettingsmateriaal zijn.

Zicht op een normale markt bij Abattoir, zoals voor de corona-uitbraak, is er nog niet. "Als er een vaccin is, zal het misschien wel zijn zoals vroeger", vertelt Tiebout nog. "Maar voorlopig moeten we ervan uitgaan dat we nog een hele periode met die beperkingen zullen moeten werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, markt, Abattoir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni