longread

Docks: ‘9 op de 10 winkels behouden vertrouwen in ons’

Winkelcentrum Docks Bruxsel.© PhotoNews

Volgende maand viert winkelcentrum Docks zijn derde verjaardag. Tijd voor een balans dus. Die is positief volgens de directeur van het winkelcentrum, ondanks het vertrek van twaalf winkels, en de bioscoop blijft, met of zonder White Cinema. "We zijn wel op de goede weg, maar om ons eerder vooropgesteld doel te bereiken, zullen we nog wat meer tijd nodig hebben.”

Docks Bruxsel kende een moeilijke opstart. De grote toestroom bezoekers bleef uit. Na drie jaar zou het winkelcentrum het bezoekersaantal van Woluwe Shopping Center moeten evenaren – zo’n 6,4 miljoen mensen per jaar – maar die doelstelling zal Docks niet halen, bevestigt algemeen directeur Mathias Blot aan BRUZZ.

Mathias Blot, shopping manager Docks Bruxsel

“We zijn wel op de goede weg, maar om dat doel te bereiken, zullen we nog wat meer tijd nodig hebben”, zegt Blot. “In de eerste acht maanden van 2019 hebben we een groei van 9 procent geboekt in vergelijking met vorig jaar. Dat vertaalt zich naar een stijging van onze omzet met acht procent, terwijl andere winkelcentra verlies boeken.”

'Twee à drie lege panden'

De tegenvallende bezoekerscijfers zorgden ervoor dat twaalf winkels hun vertrek aankondigden in juni. Even later kondigde Docks de komst van vijf nieuwe winkels aan. “In totaal zullen er zelfs tien nieuwe merken naar Docks komen. Die zullen vijftien winkelruimtes bezetten, waarna er nog twee tot drie panden leeg zullen staan. Maar die raken wellicht snel ingevuld”, verzekert de algemeen directeur.

De vertrekkende winkels klagen over lage bezoekersaantallen en hoge huurprijzen, maar zij maken deel uit van een ontevreden minderheid, aldus Blot. Volgens hem is de algemene balans positief. “Van de 110 merken hier hebben zo’n 90 merken hun huurcontract verlengd, zonder daar zelfs over te onderhandelen. Bijna 90 procent behoudt het vertrouwen in ons.”

Winkelcentrum Docks Bruxsel
© PhotoNews
| Winkelcentrum Docks Bruxsel.

Carrefour in plaats van Match

Naast de twaalf winkels die hun huurcontract hebben opgezegd, is er nog Match. Die supermarkt sloot haar deuren in maart. “Die winkel was te groot”, klinkt het. Tot vandaag was het onduidelijk wat er met die vrijgekomen winkelruimte zal gebeuren en of er nog een supermarkt komt in Docks.

“Mediamarkt zal naar de ruimte waar Match zat verhuizen”, zegt Mathias Blot nu. Wat er met het pand dat Mediamarkt vandaag nog bezet, moet gebeuren, ligt nog niet vast. "Die ruimte die vrijkomt is mooi voor een andere speler die wil inzetten op ontspanning en activiteiten", luidt het.

FLITS Docks Bruxsel BRUZZ ACTUA 1591
© Saskia Vanderstichele

Hoe dan ook komt er wel opnieuw een supermarktketen naar Docks. “Met Carrefour werken we nu aan een nieuw foodconcept. Die zal een kleinere winkelruimte innemen dan die van Match, maar het is belangrijk om dat diverse aanbod te behouden. Onze klanten moeten hier bijvoorbeeld kunnen eten, winkelen en naar de kapper gaan.”

'Cinema blijft'

En de klanten moeten zich in Docks ook kunnen ontspannen. Of ze dat in White Cinema zullen blijven doen, is onduidelijk, want de bioscoop raakte verwikkeld in een conflict met Docks. Dat conflict wordt verder behandeld in de Franstalige Ondernemingsrechtbank van Brussel. Tot daarover een uitspraak is, mag White Cinema blijven.

docks white cinema BRUZZ 1544
© Docks Bruxsel
| White Cinema in het winkelcomplex Docks Bruxsel. Shopping Manager Mathias Blot: "De bioscoop is een onmisbaar onderdeel van ons aanbod. Die zal blijven."

"Dat conflict speelt zich af op hogere niveaus", meent de algemeen directeur van Docks. "Een ding is wel zeker: de bioscoop is een onmisbaar onderdeel van ons aanbod. Die zal blijven." Blot wil verder blijven inzetten op de ontspanningsmogelijkheden in het winkelcentrum, met onder meer tentoonstellingen en andere activiteiten.

Zo'n vijf kilometer verderop moet er binnen enkele jaren nog een winkelcentrum komen - Neo wordt nog groter dan Docks - maar daar maakt Mathias Blot zich geen zorgen over. "Neo komt er, maar wie weet bestaan wij dan al tien jaar. Ons commercieel aanbod zal versterkt zijn en wij zullen tegen dan een loyaal cliënteel hebben. Docks zal dan een gevestigde waarde zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?