Docks Bruxsel.

Doorgang onder sporen Schaarbeek naar Docks pas voor 2022

FDR, SDS
© BRUZZ
26/06/2019
Updated: 26/06/2019 08.09u

Treinreizigers die vanuit het station van Schaarbeek te voet naar het winkelcentrum Docks willen, zullen zeker nog tot 2022 anderhalve kilometer moeten omlopen. Dat komt doordat de werkzaamheden om de voetgangerstunnel onder het Schaarbeekse treinstation door te trekken, vertraging hebben opgelopen.

De plannen liggen al enkele jaren op tafel, ook qua timing. De werkzaamheden zouden in het voorjaar van dit jaar starten en duren tot begin 2021. Niet dus. De werken zouden nu volgens woordvoerder Bart Crols van de NMBS ten vroegste midden 2020 kunnen starten. Om te eindigen ergens in 2022.

Nochtans is het station van Schaarbeek intussen een hotspot voor spoorlopen geworden, zoals federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in februari aankaartte in een antwoord op een parlementaire vraag van Inez De Coninck (N-VA). “Dat heeft zware gevolgen voor het treinverkeer”, klonk het.

De minister verwees daarmee naar de vertragingen die treinen oplopen omdat het verkeer onderbroken wordt zodra er spoorlopers gesignaleerd worden. Die zouden met de strikt verboden spooroversteek hun traject naar winkelcentrum Docks willen inkorten, meldde Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit aan BRUZZ.

Eerst sporen schrappen

De vertraging van de werken heeft te maken met geplande werken aan de spoorinfrastructuur, die door de trage besluitvorming over de treininvesteringen vertraging hebben opgelopen.

Spoorwegbeheerder Infrabel plant de schrapping van de twee achterste sporen in Schaarbeek. Als dat achter de rug is, kan de NMBS starten aan de renovatiewerken van de voetgangerstunnel en dus ook aan het openmaken van de toegang ter hoogte van de Vilvoordselaan.

(Lees verder onder de kaart)

De opening van die tunnel zou de wandelroute voor de klanten van Docks - en personeel van de bedrijven op de Vilvoordselaan - met anderhalve kilometer inkorten. Waardoor het winkelcentrum meteen ook aantrekkelijker zou zijn voor mensen die per trein naar Brussel komen winkelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Economie , NMBS , Docks Bruxsel , spoortunnel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni