Een derde minder transacties op Brusselse vastgoedmarkt

© photonews
| Huis te koop

Sinds het begin van de coronamaatregelen op 18 maart is het aantal transacties in België op de vastgoedmarkt met 33 procent gedaald. In Brussel is de daling nog sterker met 34,8 procent minder transacties.

In de drie regio’s was er een vergelijkbare daling: -32,9 procent in Vlaanderen, -34,8 procent in Brussel en -32,1 procent in Wallonië. “De impact van de coronacrisis is duidelijk," zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. "Toch is de daling minder groot dan verwacht. Dat komt omdat de notariskantoren in de afgelopen weken dossiers die al waren opgestart, verder hebben afgewerkt."

'Komende weken worden weer beter'

“De vraag is hoe groot de daling van het aantal transacties zal zijn op het einde van het jaar. Als we de periode van 1 januari tot 19 april 2020 vergelijken met dezelfde periode in 2019, dan stellen we een daling vast van -12,4 procent in België. De daling is op dit ogenblik het grootst in Vlaanderen: -14,4 procent. In Brussel bedroeg de daling -7,7 procent, in Wallonië -9,6 procent," laat de woordvoerder nog weten.

De kans dat het aantal transacties de komende weken weer toeneemt, is reëel. “Tot aan het einde van de paasvakantie hebben de notariskantoren enkel dringende akten verleden. Sinds 20 april kunnen cliënten weer voor alle akten terecht bij de notaris. In de kantoren worden uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om de gezondheid van de cliënten en de medewerkers van het kantoor niet in gevaar te brengen. Daarnaast zullen akten zoveel mogelijk op afstand worden verleden.”

'Geen grote prijsschommelingen'

Volgens Jan Sap, Directeur-generaal van de Federatie van het Notariaat (Fednot), zijn de notarissen klaar om terug aan de slag te gaan. “De notarissen zijn vragende partij voor een normalisering van de vastgoedmarkt, op voorwaarde dat alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen”, zegt hij.

De coronacrisis lijkt voorlopig nog geen impact te hebben op de gemiddelde prijs van vastgoed. Zowel de prijzen van woonhuizen als van appartementen bleven in ons land stabiel. “Onze vastgoedmarkt kende de afgelopen jaren geen drastische schommelingen en ook nu zien we niet meteen grote verschuivingen. Uiteraard is het nog veel te vroeg om verregaande conclusies te trekken. De komende maanden zal blijken hoe de prijzen zullen evolueren," besluit Bart van Opstal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?