Een derde van coronapremies niet aangevraagd

© Belga
17/07/2020

Van het budget van een kleine 210 miljoen euro dat bestemd was voor een premie voor Brusselse bedrijven die als gevolg van de coronamaatregelen moesten sluiten (4.000 euro) of hun omzet gevoelig zagen zakken (2.000 euro), is in totaal 78 miljoen euro niet opgenomen.

Van de eerste premies werd 85 procent opgevraagd, van de tweede slechts 35 tot 38 procent. Zo blijkt uit cijfers van Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD).

Het Brussels Parlement debatteert vrijdagvoormiddag over het relanceplan van 120 miljoen euro dat de Brusselse regering vorige week goedkeurde. Maar de regering had eerder reeds een provisie van 450 miljoen euro aangelegd voor economische en sociale maatregelen tijdens de coronacrisis. De grootste hap uit die provisie, bijna 210 miljoen, was bestemd voor de premies aan bedrijven.

Ondernemingen die als gevolg van de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad moesten sluiten, konden een premie van 4.000 euro aanvragen. Daarvoor werd 107 miljoen euro voorzien.

Budget voor omzetdaling weinig benut

Nu blijkt echter dat slechts 85 procent van de rechthebbende ondernemingen een premie heeft aangevraagd. Daardoor ontstaat er een onderbenutting van 16 miljoen euro. Daarnaast hadden ondernemingen die een gevoelig omzetverlies kenden als gevolg van de coronacrisis recht op een forfaitaire premie van 2.000 euro. Van de enveloppe van 102 miljoen, die hiervoor voorzien was, werd slechts 35 à 38 procent aangevraagd, wat neerkomt op een onderbenutting van ongeveer 62 miljoen euro.

Minister Gatz wijst erop dat momenteel nog de laatste hand gelegd wordt aan de administratieve verwerking van de gegevens. Maar als de cijfers kloppen, betekent dit dat meer dan een zesde van de totale provisie en ruim een derde van de enveloppe voor de coronapremies onderbenut bleef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Sven Gatz, brusselse bedrijven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni