Eerste premies voor dienstenchequesector in mei uitgekeerd

© Imagedesk Dieter Telemans

De Brusselse sector van de dienstencheques, die hard getroffen wordt door de coronacrisis, krijgt de beloofde premies vanaf volgende week uitbetaald. Dat meldt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi).

In het Brussels Gewest bestaat de sector van de dienstencheques uit 249 bedrijven die 23.000 werknemers tewerkstellen. Sinds de aankondiging van de quarantainemaatregelen als gevolg van het coronavirus ligt deze sector echter zo goed als stil.

75 procent minder terugbetaald

De meeste Brusselse bedrijven hebben besloten om hun deuren te sluiten, net zoals de grote meerderheid van de klanten heeft beslist om hun diensten af te zeggen. Op basis van de ontvangen facturen voor de eerste twee weken van april, blijkt dat het bedrag dat aan de bedrijven wordt terugbetaald voor de elektronische dienstencheques met bijna 75 procent is gedaald.

Om de bedrijven die volledig stilliggen te ondersteunen, wordt hen een eenmalige premie van 4.000 euro toegekend. Eind april wordt deze automatisch door Sodexo aan de bedrijven betaald. Gelet op het lage basisloon in de sector van de dienstencheques ontvangen de huishoudhulpen bovendien een extra steun van 2,50 euro bruto per uur voor tijdelijke werkloosheid.

Arbeidsinspectie

Begin mei moeten de bedrijven voor de maanden maart en april de uren van tijdelijke werkloosheid van hun huishoudhulpen doorgeven. De arbeidsinspectie voert controles uit om enerzijds te controleren of de informatie waarheidsgetrouw werd doorgegeven en anderzijds de effectieve betaling van de bijkomende steun aan de huishoudhulpen te waarborgen. Ten slotte wordt de gewestelijke tussenkomst van 14,60 euro met 2 euro verhoogd tot 16,60 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?