Federale regering belooft steun aan horeca en evenementensector

© BRUZZ - Belga
16/10/2020

"Wij laten niemand los", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdagavond tijdens de persconferentie over de verstrenging van de coronamaatregelen. De premier belooft steunmaatregelen voor de zwaar getroffen horeca- en evenementensector.

De regering verdubbelt het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die door de nieuwe coronamaatregelen verplicht de deuren moeten sluiten. Dat meldt premier Alexander De Croo vrijdagavond. Daarnaast worden de bestaande steunmaatregelen, zoals uitstel van betaling, verlengd en voorziet de regering een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdragen.

"Er komt een steunpakket", aldus De Croo. "We laten niemand los." In totaal zou het federale steunpakket voor de horeca en de evenementensector goed zijn voor een budget van 500 miljoen euro.

Vorige week kondigde de Brusselse regering steunmaatregelen aan voor de Brusselse cafés die sinds vorige week dicht zijn. Het gaat om een premie van 3.000 euro per café. "Deze premie wordt uitgebreid naar de restaurants", kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort vrijdagavond aan.

Negatieve reacties

Intussen regent het verontwaardigde reacties op de sluiting van de horeca. "Hiermee straffen we de economie en recente cijfers bewijzen dat zo'n sluiting dramatische gevolgen heeft", reageert Christine Mattheeuws, voorzitter van zelfstandigenorganisatie NSZ. "Met enkel de economie verstrengde maatregelen op te leggen, zullen we het land niet redden. De hardwerkende zelfstandige wordt gegijzeld en dat kunnen wij niet tolereren."

Fabian Hermans van Horeca Brussel heeft het over een catastrofe. "De steunmaatregelen zullen stevig moeten zijn", aldus Hermans. De beslissing om de horeca volledig te sluiten, is volgens hem geen effectieve maatregel, omdat die tot clandestiene feestjes zou leiden.

"De horecagelegenheden hebben allemaal zeer veel maatregelen genomen om in de meest veilige omstandigheden hun klanten te ontvangen", zegt Dominique Michel, CEO van Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten en vertegenwoordiger van de restaurantketens,. "Er zijn ook geen problemen van besmettingen vastgesteld in de restaurants. Getuige daarvan zijn de registratieformulieren die bijgehouden moesten worden, maar die nauwelijks zijn opgevraagd door de bevoegde instanties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, horeca, steunmaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni