'Een fietskoerier loopt vijftien keer meer kans op een arbeidsongeval'

© Belga - BRUZZ
05/11/2023

Acht fietskoeriers uit zes landen maakten een fietstocht van Parijs naar Brussel en arriveerden woensdagavond aan Schuman. Ze vragen aandacht voor hun werksituatie. “We lopen vijftien keer meer kans op een arbeidsongeval dan eender welk ander beroep,” zegt Martin Willems van ACV United Freelancers in BRUZZ 24.

De acht koeriers arriveren woensdagavond in Brussel om actie te voeren aan de Europese instellingen, waar op dat moment een richtlijn wordt besproken die het arbeidsstatuut van koeriers moet verbeteren.

Voorlopig worden koeriers beschouwd als zelfstandigen, maar Europese wetgeving zou daar verandering in kunnen brengen. De Europese Raad en het Europese Parlement bekijken namelijk of medewerkers van deelplatformen als loontrekkende aan de slag kunnen. Ook moet de Europese richtlijn identieke regels opleggen voor alle 27 lidstaten.

‘La Grande Livraison’

De acht koeriers – afkomstig uit Groot-Britannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk en België - vragen aandacht voor het feit dat ze “steeds langere trajecten moeten afleggen voor een steeds lagere vergoeding en daarbij nauwelijks rechten of bescherming genieten, omdat ze niet over een statuut beschikken,” klinkt het in een persbericht van de initiatiefnemers, die hun actie omdoopten tot “La Grande Livraison”.

De fietskoeriers hebben hun tocht zondag aangevat en hielden na Parijs halt in Beauvais, Amiens en Lille. Onderweg hielden ze symbolische acties om een stem te geven aan werknemers uit sectoren die onderhevig zijn aan ‘uberisering’ - het aanbieden van diensten via een digitaal platform, vaak goedkoper dan pro­fes­si­o­nals die de­zelf­de of ver­ge­lijk­ba­re dien­sten leveren.

Hommage aan overleden fietskoerier

De actievoerders brengen ook hommage aan Sultan Zadran, een Brusselse fietskoerier die eerder dit jaar overleed nadat hij werd aangereden door een Flixbus aan het Noordstation.

Het dodelijke ongeval benadrukte de onveilige en kwetsbare positie van fietskoeriers. “We lopen vijftien keer meer kans op een arbeidsongeval dan eender welk ander beroep,” zegt Martin Willems van ACV United Freelancers in BRUZZ 24.

“Zadran had werknemer moeten zijn bij Uber, gedekt door de nodige arbeidsverzekeringen,” voegt hij eraan toe.

Vorige week besliste het Brussels parket om de zaak zonder gevolg te klasseren. Die beslissing komt hard aan bij de vereniging van platformwerkers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni