Financietoren verkocht voor recordbedrag van 1,2 miljard euro

© Jaspers-Eyers en ZZDP
Updated: 20-01-2020 - 10:02

De ambtenaren van de FOD Financiën hebben een nieuwe huisbaas. Volgens het financiële persbureau Bloomberg heeft vastgoedinvesteerder Valesco voor zo'n 1,2 miljard euro de Financietoren in Brussel gekocht.

Meritz en Valesco nemen de wolkenkrabber over van het Nederlandse vastgoedbedrijf Breevast en investeringsmaatschappij ZBG, zo bevestigen de verkopende partijen. Het gaat volgens Breevast en ZBG om een recordtransactie voor Belgisch vastgoed. "De transactie, die op 17 januari is afgerond, is de grootste voor een enkel pand ooit in België", klinkt het.

Breevast en ZBG waren sinds 2001 eigenaar van de Financietoren, goed voor 200.000 vierkante meter kantoorruimte. De toren belandde voor 311 miljoen euro in hun portefeuille na een sale- en leasebackoperatie door de federale overheid. Dat betekent dat de overheid het gebouw verkocht, om het vervolgens onmiddellijk zelf te huren. Er volgde een renovatie, inclusief een asbestsanering, van 325 miljoen euro.

De Nederlandse vastgoedontwikkelaar Breevast en investeringsmaatschappij ZBG Group of Companies (ZBG) hebben de iconische Brusselse Financietoren voor een bedrag van meer dan 1,2 miljard euro aan de beursgenoteerde Zuid-Koreaanse financiële dienstverlener en investeringsmaatschappij Meritz Securities en haar asset en investment manager Valesco Group uit Londen verkocht.

Voor Breevast en ZBG, beiden in handen van Frank Zweegers, is de verkoop van de Financietoren het 'sluitstuk van een omvangrijke gebiedsontwikkeling die meer dan 18 jaar geleden is gestart', meldt het persbericht.

Vandaag huisvest de toren de federale overheidsdienst Financiën, die de kantoorruimte op lange termijn huurt. Ook de Sociale Zekerheid en enkele kleinere overheidsdiensten vinden er onderdak. De wolkenkrabber is één van de hoogste gebouwen van ons land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?