De stijging van de belasting op onroerende goederen en productiemiddelen zou onder andere voor de sector van de maatwerkbedrijven een bijkomende kost van bijna 3,5 miljoen euro betekenen (archieffoto).

Franstalige Brusselaars bereiden belangenconflict voor tegen belasting activa vzw's

© Belga
28/10/2023

Het parlement van de Cocof bereidt een belangenconflict voor tegen een maatregel in een wetsontwerp met verschillende fiscale bepalingen, dat momenteel in de Kamer op tafel ligt. Coalitiepartners PS, Ecolo en DéFI en oppositiepartij Les Engagés vrezen dat de maatregel een negatieve impact zal hebben op de maatwerkbedrijven, die het nu al niet breed hebben.

De fiscale maatregel voert een tarief progressief in op de activa van vzw's. Volgens de auteurs van de motie die het belangenconflict inroept in het parlement van de Franstalige Brusselaars, zou de stijging van de belasting op onroerende goederen en productiemiddelen een bijkomende kost betekenen van bijna 3,5 miljoen euro voor de sector van de maatwerkbedrijven. In die sector werken 37.000 mensen in België, van wie 1.450 in Brussel.

De Brusselse parlementsleden vragen dat de behandeling van het wetsontwerp on hold wordt gezet zodat eerst overleg kan plaatsvinden. Ze pleiten voor een vrijstelling van de maatwerkbedrijven van de heffing, zoals dat het geval is voor de zorginstellingen. PVDA heeft aangegeven de motie te zullen steunen. Opvallend is dat PS en Ecolo mee de motie voorbereiden. Zij maken ook deel uit van de federale meerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , maatwerkbedrijven , Cocof , belangenconflict , franstalig parlement , belastingen , vzw's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni