Garnaalfabriek opent aan Brussels kanaal

© Crustabru
| In de fabriek worden de garnalen ontvroren, gewassen, gekookt en gezouten.

Garnalen koken in de stad in plaats van aan zee, het is om verschillende redenen logischer. Daarom heeft vis- een zeevruchtenspecialist Grande Marée een garnaalfabriek geopend langs het Brusselse kanaal, vlakbij het stadscentrum. “We zitten zo dichter bij de klant en dus blijft alles verser en goedkoper.”

De nieuwe garnaalfabriek heet Crustabru. Ze ligt aan de Groendreef langs het Vergotedok, in de Brusselse Noordwijk. Nadat de bevroren garnalen vanuit Ecuador, Madagascar of Azië aan het kanaal zijn aangekomen, worden ze in de fabriek gewassen, gekookt en gezouten.

Meestal gebeurt dit afwerkingsproces vlakbij de visserij, in het verre buitenland. In België zijn er dan ook niet veel van die ‘garnaalfabrieken’. Dus waarom de nieuwste in Brussel installeren?

“Het heeft verschillende voordelen,” vertelt garnaalgroothandelaarster Charlotte Vynck aan RTBF. “Ten eerste is het makkelijker de herkomst van het afgewerkte product te bepalen: wat is er allemaal met de garnalen gebeurd en waar precies? Ten tweede doet het ook veel aan de versheid: de garnalen blijven bevroren, worden dan hier gekookt en gaan meteen naar de handelaar.”

Dat laatste betekent ook dat de groothandels tot 30 procent minder moeten betalen. Ook de consument zou dat in zijn portemonnee moeten voelen na het bestellen van een garnalenschotel op restaurant.

Al was het niet vanzelfsprekend de fabriek in het pand aan de Groendreef in te richten. “Meestal staan dit soort fabrieken aan de rand van een stad, waar er veel plaats is,” zegt communicatieverantwoordelijke Redouane Laaroussi. “Om al die grote industriële machines hier binnen te krijgen, hebben we letterlijk met centimeters moeten spelen.”

Bij Crustabru werken tien werknemers. Nu koken die zo’n vijf ton garnalen per dag, op termijn zou dat twintig ton moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?