Dit wordt de nieuwe sporttoren langs het kanaal

220427_Simulaties van het toekomtige gebouw, gezien vanaf de andere oever van het Vergotedok
© BEL architecten - CRIT. architecten - Studiebureau Weinand
| Simulaties van het toekomstige gebouw, gezien vanaf de andere oever van het Vergotedok.
© BEL architecten - CRIT. architecten - Studiebureau Weinand
| Simulaties van het toekomstige gebouw, gezien vanaf de andere oever van het Vergotedok.

Het Brussels Gewest heeft woensdag de plannen gepresenteerd voor een nieuw sportcomplex naast het kanaal. De 'sporttoren' zal opgetrokken worden aan de Rederskaai op een terrein van de Haven van Brussel. Het gebouw moet bijdragen aan de heropleving van de Noordwijk en de kanaalzone.

Het nieuwe sportcomplex wordt 5.400 vierkante meter groot en zal bestaan uit een omnisportzaal, een turnzaal, een klimzaal, padelterreinen en een cafetaria. Het komt op een terrein dat nu nog een eerder industrieel karakter heeft. Het bouwproject past binnen het stadsvernieuwingscontract (SVC) 1 Citroën-Vergote, dat de Noordwijk een groene make-over moet geven. Ook het openleggen van de Zenne kadert in dat SVC.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en de directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting, Gilles Delforge, stelden het ontwerp van de architectengroep BEL architecten - CRIT. architecten - Studiebureau Weinand voor. Dat is het resultaat van een architectuurwedstrijd met 58 kandidaten.

"Dit sportcentrum zal meer leven brengen in deze zone, doordat het een meer divers publiek zal aantrekken. Het zal een aanvulling vormen op andere projecten aan het kanaal, zoals de aanleg van het Becopark, de heraanleg en de uitbreiding van het Maximiliaanpark, de geplande nieuwe concertzaal van Magasin 4 en het museum Kanal-Centre Pompidou," zegt Vervoort.

17 miljoen euro

Het project van ongeveer 17 miljoen euro wordt gefinancierd door het Brussels Gewest. De aanvraag van de vergunning is gepland in het laatste kwartaal van 2022. Na de voltooiing van de bouw wordt het beheer van de zaal overgedragen aan de Stad Brussel.

"Voor ons is dit een essentieel project voor de ontwikkeling van de '10-minutenstad' aan het kanaal. Woningen, een school, een crèche, openbaar vervoer en nu deze sportvoorziening maken dit een aangename en rustige wijk om in te wonen," verwacht burgemeester Close.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?