Reportage

'Geen betere munt dan de Marokkaanse'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
08/02/2019

| De Brusselse vroegmarkt met verse muntblaadjes, dezelfde ochtend geoogst in Marokko.

Vrachtvliegtuigen brengen wekelijks enkele tonnen verse muntblaadjes naar Brussel. De smaak van lokaal gekweekte varianten kan niet op tegen die van de munt uit Marokko.

MUNT 7 BRUZZ ACTUA 1648

| Muntthee is een wezenlijk onderdeel van de Noord-Afrikaanse cultuur. De uitbater van theehuis La Rose des Sables schenkt een kopje in.

Verse munt is een veelgevraagd kruid in de stad. Het is onmisbaar bij het maken van authentieke Marokkaanse muntthee, maar ook in het uitgaansleven is het niet meer weg te denken als ingrediënt van populaire cocktails zoals de mojito. Wie op zoek is naar de welriekende blaadjes vindt makkelijk zijn of haar gading in buurtwinkels en op markten overal in Brussel.

Een busseltje verse munt wisselt er doorgaans van eigenaar voor 25 eurocent. Een spotprijs voor een kleinood dat nochtans al een hele weg heeft afgelegd. “De verse munt komt helemaal uit Marokko,” vertelt Abdelghani Chaouech, groothandelaar in fruit, groenten en kruiden op de vroegmarkt Mabru.

MUNT 8 pad BRUZZ ACTUA 1648

| Muntthee op Mabru.

Hoe verser de munt, hoe beter de smaak en hoe langer de twijgjes bruikbaar blijven. De meeste munt komt dan ook met ... het vliegtuig. “We doen ook wegtransport met koelwagens, maar die zijn vier of vijf dagen onderweg en dan is de munt dus veel minder vers. Hoewel het duurder is, komt negentig procent van de munt bijgevolg per vliegtuig. Wat ’s ochtends geoogst is op het veld, kan zo al ’s avonds in Brussel zijn.” Kraakverse munt blijft makkelijk een week goed in een afgesloten zak in de koelkast.

De meeste Marokkaanse muntplantages situeren zich op het platteland tussen Casablanca en Marrakesh. Het grootste deel van de productie is voor de binnenlandse markt, maar een deeltje wordt zo snel mogelijk klaargemaakt voor export. De afgesneden jonge twijgjes worden verbonden en verpakt in kartonnen dozen. “De takjes gaan droog het vliegtuig in om het gewicht te beperken, maar na aankomst maken we ze snel nat om ze langer vers te houden.”

"Behalve het juiste weer, heb je ook de juiste grond nodig en die combinatie vind je alleen in Marokko"

Abdelghani Chaouech, groothandelaar

Abdelghani Chaouech, groothandelaar in muntthee

Wekelijks verzorgt Royal Air Maroc drie vrachtvluchten tussen Casablanca en Brussel. “Op elke vlucht zit één tot anderhalve ton munt,” aldus Chaouech. Dat maakt dus 3 tot 4,5 ton per week. Volgens het officiële exportagentschap van de Marokkaanse overheid voert het land jaarlijks meer dan vijfduizend ton verse munt uit naar de Europese Unie.

De Brusselse vroegmarkt met verse muntblaadjes, dezelfde ochtend geoogst in Marokko

| De Brusselse vroegmarkt met verse muntblaadjes, dezelfde ochtend geoogst in Marokko.

Niet voor het geld

In deze klimaatbezorgde tijden kunnen we ons afvragen of dat nog verantwoord is, al die munt aanvoeren per vliegtuig. Wie al eens geprobeerd heeft om zelf munt te kweken weet dat de plant hier vlot groeit en zelfs snel gaat woekeren. De smaak is echter nooit dezelfde zeggen alle verkopers in koor. “Zonder de Marokkaanse zon lukt het niet,” klinkt het bij Casa Menthe in de Ieperlaan, waar regelmatig bestelwagens een verse lading munt of koriander lossen.

“Behalve het juiste weer, heb je ook de juiste grond nodig en die combinatie kan je nergens anders vinden,” zegt Chaouech op de vroegmarkt. “Ook in Spanje wordt munt gekweekt, maar ook daar krijg je nooit dezelfde smaak. Ik heb familie in Frankrijk en zij kweken zelf munt. Die ziet er wel goed uit, maar als je er thee van maakt, is het alsof je een of ander flauwe kruidenthee drinkt. Als zij naar hier komen, slaan ze altijd een voorraad Marokkaanse munt in. Daar gaat niets boven.”

Als de groothandelaars van de vroegmarkt naast tomaten, courgettes, bonen en citrusvruchten ook munt en andere verse kruiden uit Marokko importeren, is het enkel en alleen voor die onnavolgbare smaak, het aroma waar ook veel Marokkaanse Brusselaars mee zijn opgegroeid.

“Met de hand op het hart: voor het geld moet ik het niet doen, want ik verdien hoogstens enkele centiemen per botje,” besluit Chaouech.

MUNT 6 BRUZZ ACTUA 1648

Thee uit China

Ook in de supermarkt is de losse munt vaak afkomstig uit Marokko, al kan het ook Israël of zelfs Kenia zijn. De muntplanten in potjes, vaak met biolabel, zijn in principe wel lokaal gekweekt, maar zouden dus minder geschikt zijn voor muntthee. Het recept daarvan is trouwens geëvolueerd door de tijd heen. Eeuwenlang werd alleen kruidenthee gemaakt van munt, zonder echte thee. Dat veranderde in de loop van de 19e eeuw, toen Britse handelaars hun overtollige thee uit China aanboden op de Noord-Afrikaanse markt. Sindsdien wordt muntthee gemaakt met groene thee van het type gunpowder. Marokkanen zijn vandaag zowat de vijfde grootste theedrinkers ter wereld, na de Turken, Ieren, Britten en Russen.

MUNT 10 BRUZZ ACTUA 1648

| Vrachtvliegtuigen brengen wekelijks enkele tonnen verse muntblaadjes naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , muntthee , mojito , vroegmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni