De impact van het coronavirus op Brussels Aiport

| Wie als Brusselaar werkt op Brussels Airport zal geen Vlaamse jobbonus kunnen krijgen

Geen jobbonus voor Brusselaars die in Vlaanderen werken

SVG
© BRUZZ
19/05/2022

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het decreet goedgekeurd om nog dit jaar een jobbonus van maximum 600 euro te geven aan werknemers met een laag loon. Brusselaars die in Vlaanderen werken zullen de jobbonus niet krijgen, het voorstel om ook hen van de maatregelen te laten genieten, heeft het niet gehaald.

Onder meer zelfstandigenorganisatie Unizo had daarvoor gepleit. Volgens Unizo is het de geknipte manier om meer Brusselaars naar de Vlaamse arbeidsmarkt te leiden. Daar zijn momenteel een recordaantal niet-ingevulde vacatures.

De jobbonus was een belofte van de Vlaamse regering. Werknemers die minder dan 1.800 euro bruto per maand verdienen zullen tegen eind dit jaar 600 euro op hun rekening zien verschijnen. De jobbonus geldt voor werknemers die tot 2.500 euro bruto verdienen, maar vermindert naarmate het loon stijgt. In de hoogste schijf gaat het om 20 euro per jaar.

Niet voor Brusselaars

De maatregel roept wel vragen op. Arbeidsexperten betwijfelen of de jobbonus een reëel effect zal hebben op de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen.

Bovendien zal de jobbonus op de werkvloer een onderscheid maken tussen Vlamingen, die ervan kunnen genieten, en Walen en Brusselaars, die er geen recht op hebben. Anders geformuleerd: een Vlaming die in Brussel werkt krijgt de jobbonus wel, een Brusselaar die in Vlaanderen werkt dan weer niet.

Oppositiepartijen als Groen en Vooruit vonden het een beter idee om de jobbonus afhankelijk te maken van de werkplaats in plaats van de domicilie. Daar heeft minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) expliciet niet voor gekozen. De maatregel is bedoeld om de activiteitsgraad van de inwoners van het Vlaams gewest te verhogen, zei ze tijdens de parlementaire bespreking, en wil niet raken aan de Brusselse arbeidsmarkt.

730.000

Zo’n 730.000 werknemers komen er voor in aanmerking. De Vlaamse regering trekt er dit jaar 182 miljoen euro voor uit.

De stemming in het Vlaams Parlement is nog maar een eerste stap in de invoering van de Vlaamse jobbonus. De regering moet nog uitvoeringsbesluiten nemen. Bovendien rekent de Vlaamse regering erop dat de federale regering de som belastingvrij zal houden. Daarover is al een toezegging van federaal minister van Werk Vincent Van Peteghem (CD&V), maar nog akkoord binnen de federale regering.

De Raad van State is kritisch over de maatregel, omdat Vlaanderen, volgens de Raad, zich te veel op het terrein begeeft van de federale regering. Volgens Crevits is de wetgeving robuust genoeg om mogelijke bezwaarschriften te doorstaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni