Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS

| Pendelaars in Brussel.

Unizo wil Vlaamse jobbonus voor Brusselse werkzoekenden

SD
23/04/2022

Unizo vindt dat de Vlaamse jobbonus moet worden toegekend op basis van werkplek en niet op basis van de woonplaats, zodat ook Waalse en Brusselse werkzoekenden ervan kunnen genieten. Dat schrijft L'Echo.

Vlaanderen kampt met een groot tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren. Tegelijk kampt de hoofdstad en Wallonië met een grote werkloosheid. De Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) pleit daarom voor maatregelen om werkzoekenden uit Brussel en Wallonië aan te trekken.

Zo wil Unizo de Vlaamse jobbonus uitbreiden, zodat die niet op basis van de woonplaats, maar op basis van de plaats van tewerkstelling kan worden toegekend. Zo zouden ook Walen en Brusselaars die in Vlaanderen komen werken er aanspraak op kunnen maken.

Vlaanderen wil zo de kloof tussen werken en niet werken groter te maken, legt Danny Van Assche uit, gedelegeerd bestuurder van Unizo. De jobbonus bedraagt 600 euro op jaarbasis voor een loon van 1.800 euro bruto per maand. De bonus vermindert naargelang het loon stijgt en stopt bij een brutoloon van 2.500 euro.

Eén vervoerbewijs

Om de interregionale mobiliteit te verbeteren wil Unizo bovendien het pendelen met het openbaar vervoer vereenvoudigen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van één vervoerbewijs voor de verschillende vervoersmaatschappijen, zodat het gemakkelijker wordt om over de taalgrens heen te pendelen. Het gebruik van de fiets kan ook worden gestimuleerd door te zorgen voor veilige fietsverbindingen van en naar industriegebieden, aldus Unizo.

Ten slotte dringt Unizo aan op de verdere uitbouw van de S-trein, meer investeringen in kinderopvang en een grotere inzet van arbeidsbemiddelingdiensten Forem en Actiris voor jobaanbiedingen uit Vlaanderen.

Ook Federaal parlementslid Gilles Vanden Burre (Ecolo) pleitte vorige week voor een actieplan om meer Franstaligen toe te leiden naar de Vlaamse arbeidsmarkt.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni