Sterke stijging van aantal Brusselaars dat in Vlaanderen werkt

© PhotoNews
| Pendelaars aan het treinstation Brussel-Centraal.

Het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen gaat werken is op tien jaar tijd met 17,5 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris en het Belgische statistiekbureau Statbel. Federaal parlementslid Gilles Vanden Burre (Ecolo) werkt intussen aan een actieplan om meer Franstaligen naar de Vlaamse arbeidsmarkt te trekken.

In 2021 waren 53.400 Brusselaars aan het werk in Vlaanderen, tegenover 45.437 in 2011. De uitgaande pendel toont dus een sterke stijging. En dat klopt met de noden, want in Vlaanderen stonden enkele maanden geleden nog 70.000 vacatures open, toen een nieuw record.

Actiris heeft zelf al enkele campagnes gelanceerd om Brusselaars te motiveren om ook in Vlaanderen te zoeken naar een job. Volgens de arbeidsbemiddelaar is de beroepsbevolking (leeftijd 20-64) van Brussel namelijk complementair met die van Vlaanderen; de beroepsbevolking slinkt in Vlaanderen door de vergrijzing, terwijl die in Brussel net verjongt.

Interregionaal

Federaal parlementslid Gilles Vanden Burre (Ecolo) wil die wisselwerking op de arbeidsmarkt tussen de regio's nog verder bestendigen met een actieplan.

Het actieplan omvat drie punten waar de politicus aan wil werken. Zo moet het gemakkelijk worden om tussen de regio’s te pendelen, wil hij een betere samenwerking tussen arbeidsbemiddelaars Actiris, VDAB en Forem en wil hij de taalkennis opkrikken.

Vanwege de vele openstaande vacatures hoopt hij vooral Franstaligen te motiveren om ook in Vlaanderen naar een job te zoeken.“Er zijn heel veel positieve voorbeelden van Franstaligen die in Vlaanderen gaan werken, maar daar wordt bijna niet over gesproken. Nochtans loopt dat meestal erg positief," aldus Vanden Burre.

Specifiek voor Brussel zegt Vanden Burre intussen ook te hebben samengezeten met Actiris. Vandaag gaan al veel Brusselaars werken in Vlaams-Brabant, maar daarbuiten kan dat volgens de politicus nog beter.

Brusselaars kunnen volgens de Ecolo-politicus zo bijvoorbeeld ook werken in de haven van Antwerpen. “Ik heb zelf het traject met het openbaar vervoer gedaan," aldus Vanden Burre, die in Elsene woont. "Met de trein en de tram ben je daar op een uur, dat is nog te doen,”

"Uiteraard zullen sommige hoeken van Vlaanderen voor veel mensen te ver zijn om te pendelen, maar ik denk dat er zeker nog mogelijkheden zijn," klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?