1704 Economie

| Lokale handelaren zijn zwaar getroffen door de pandemie.

'Getalm' bij Brussels dossier voor Europese herstelsubsidies

© BRUZZ - belga
16/11/2020

De Brusselse regering diende haar aanvraag voor subsidies in het kader van het Europees herstelfonds nog niet in. Dat baart de Brusselse MR zorgen. "Het is een unieke kans voor de economische relance. Het getalm is nefast", aldus voorzitter David Leisterh. Volgens minister-president Rudi Vervoort loopt de Brusselse regering niet achter op de rest van het land.

Om het economisch herstel na de coronacrisis in te zetten, mag de Europese Commissie op de kapitaalmarkten 750 miljard euro lenen. Daarvan wordt 360 miljard euro aan leningen en 312,5 miljard euro aan subsidies in een Europees Herstelfonds gegoten. Die bedragen zullen eind 2023 nog toenemen, zodra het verlies aan reëel bbp door de coronacrisis mee in rekening gebracht kan worden.

Tot 2 miljard euro voor Brussel

Uit een eerste raming van het voorlopig fonds komt België in aanmerking voor 5,15 miljard euro aan leningen en subsidies. De federale regering bereidt het aanvraagdossier voor, maar aan Brusselse zijde blijft het tot nu toe stil. Dat baart David Leisterh, voorzitter van de Brusselse MR, zorgen. "We weten niet welke de intenties zijn van de Brusselse regering om subsidies aan te vragen", zegt Leisterh zondag.

Volgens de lokale MR zijn deze middelen een unieke kans om de Brusselse economie nieuw leven in te blazen na de coronacrisis. "Gezien de internationale status van Brussel zouden we tot 2 miljard euro moeten kunnen krijgen. Het hele land zal daar beter van worden", meent Leisterh. "Brussel moet een centrale rol spelen in het herstel, maar tot dusver vernamen we niets van de Brusselse regering."

Strategische investeringen

Leisterh weet alvast wat hij met de subsidies zou doen. Hij denkt aan een aantal strategische investeringen, die onmiddellijk een hoge toegevoegde waarde kunnen hebben. De Brusselse MR-voorzitter noemt de uitbouw van het metronetwerk en gewestelijk expresnet (GEN), investeringen in universiteiten om het Brussels talent alle kansen te geven en de financiering van isolatiepremies voor de Brusselse woningen om onze voetafdruk te verlagen.

Daarnaast oppert Leisterh om een Brusselse wijk om te vormen tot culturele hotspot, waar de middenklasse en jongeren hun gading kunnen vinden. In wijken waar de werkloosheidsgraad het hoogst is, oppert de MR om moderne opleidingen te voorzien. Tot slot breekt Leisterh ook een lans voor investeringen in de gezondheid. Hij zal deze week de Brusselse regering interpelleren over het "getalm" tijdens de begrotingsdebatten.

Voor Leisterh is het belangrijk dat de Brusselse regering snel standpunt inneemt met betrekking tot de Europese herstelsubsidies. Minister-president Rudi Vervoort laat zich niet opjagen. "Geen enkele regio heeft voorlopig projecten ingediend. Het Brussels proces is nog gaande. Van vertraging is dus geen sprake", aldus Vervoorts woordvoerster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Economisch relanceplan , Europees Herstelfonds , David Leisterh , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni