Het Cauchiehuis in de Frankenstraat in Etterbeek: één van de Brusselse art nouveauparels.

Gewest en Etterbeek dreigen met onteigening Cauchiehuis

Kris Hendrickx
© BRUZZ
14/07/2022

Kandidaat-kopers kunnen nog tot morgen vrijdag een bod doen op het befaamde Cauchiehuis in Etterbeek, bekend om zijn sgraffiti. Maar ook het Gewest en de gemeente hebben hun zinnen gezet op het stuk erfgoed. In een gezamenlijke brief schrijven ze dat ze een onteigening niet uitsluiten.

Het Cauchiehuis, met zijn weelderige sgraffiti, symmetrische voorgevel en interieur op maat is één van de absolute art nouveauparels van Brussel. Het huis uit 1905 werd ontworpen én bewoond door Paul Cauchie die er met zijn vrouw, schilderes Caroline Voet, woonde.

De huidige eigenaars willen het pand, dat een weekend per maand open is voor het publiek, al een tijdje verkopen. Ze doen dat via een procedure ‘onder gesloten omslag’, waarbij kandidaten tot vrijdag 15 juli een bod kunnen doen. Dat moet minstens 1,8 miljoen euro bedragen. In ruil krijgt de koper een pand van 330 vierkante meter, met 5 slaapkamers, drie badkamers en vooral een erg stijlvolle gevel én interieur.

cauchiehuis.jpg

Ook het interieur is van grote waarde.

De verkoop van het iconische huis vlakbij het Jubelpark kwam echter ook het Gewest en de gemeente Etterbeek ter ore. De twee overheden willen het pand graag kopen en lieten dat ook weten aan Sotheby’s Realty, dat de verkoop afhandelt.

Het veilinghuis krijgt op de valreep een brief, waarin staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels/Vooruit), minister-president Rudi Vervoort (PS) en Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf uitleggen dat ze het huis graag willen aanschaffen.

Alle mogelijke rechtsmiddelen

De Brusselse overheden schrijven dat ze liefst direct onderhandelen over de prijs met de eigenaren, maar ook andere pistes openhouden. “(...) we zijn vastberaden om het pand via alle mogelijke rechtsmiddelen te verwerven. Mochten eventuele onderhandelingen mislukken, sluiten we een onteigening omwille van openbaar nut niet uit.”

Smet liet zijn administratie erder dit jaar ook al een schatting uitvoeren van het gebouw. Die leverde een prijs op die ‘niet overeenkomt met de vraagprijs’. Het Gewest lijkt dan ook niet bereid om de minimumprijs van 1,8 miljoen op te diepen.

Of de brief de verkoopplannen van de huidige eigenaren doorkruist, is momenteel onduidelijk. We contacteerden Sotheby's Realty, maar kregen nog geen reactie.

paul_cauchie___maison_cauchie___sgraffites__d_corations_.jpg

Sgraffitodetail van het Paul Cauchiehuis op de benedenverdieping.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Economie , Politiek , Cauchiehuis , Pascal Smet , Vincent De Wolf , erfgoed

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni